Brussel doet diesel- en benzinemotor in de ban

©Tim Dirven

Dieselauto's zijn vanaf 2030 niet meer welkom in Brussel. Vijf jaar later zijn ook alle benzinemotoren verboden.

De Brusselse regering gaf vrijdag een tijdschema om de diesel- en benzine-uitstap tegen respectievelijk 2030 en 2035 te realiseren. Ze voegt zo de daad bij het woord: het benzine- en dieselverbod staat in het regeerakkoord van de regering-Vervoort uit 2019. Na 2036 zijn alleen touringcars en zware vrachtwagens met een verbrandingsmotor toegelaten in Brussel, simpelweg omdat er weinig alternatieven bestaan.

Maar alle andere gemotoriseerde voertuigen worden in de aanloop naar 2035 verboden. Vanaf 2028 bant de hoofdstad alle scooters, motorfietsen en quads op diesel. Na 2030 zijn ook personenwagens en bestelwagens met een dieselmotor niet meer welkom. In 2033 komt er een verbod op minibussen op diesel. Vanaf 2035 volgen alle personenwagens, bestelwagens, minibussen en motorfietsen met een benzinemotor. In 2036 worden ook kleinere bussen geweerd. Het verbod geldt telkens ook voor hybridevoertuigen op diesel of benzine.

Gezondheid

De Brusselse regering voert het grootschalige verbod op gemotoriseerde voertuigen door om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Sinds 2018 heeft de lage-emissiezone (LEZ) de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof met respectievelijk 11 en 11,5 procent doen dalen, laat minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) weten. Tegen 2030 moeten de broeikasgasemissies 65 tot 75 procent lager liggen.

De gunstige gezondheidsresultaten bevestigen volgens de Brusselse regering dat ze het juiste pad bewandelt. Door het verbod in de LEZ zullen er vanaf 2030 jaarlijks tot 100 à 110 minder vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van luchtverontreiniging zijn. Tegelijk kunnen voor 100 tot 350 miljoen euro aan gezondheidskosten vermeden worden in de hoofdstad.

Om de brandstofuitstap verteerbaar te maken versterkt de regering de LEZ-premie voor Brusselse kmo's. Zo moet de aankoopprijs van elektrische bedrijfswagens gelijk worden aan die van auto's met een verbrandingsmotor. De regering keurde ook een plan goed om tegen 2035 22.000 publieke laadpalen te plaatsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud