Brussel en Eupen schrappen 2.100 stemmen

Meer dan 2.100 stemmen geschrapt. ©BELGA

De Brusselse kieskantons en het kieskanton Eupen schrappen samen in totaal zo'n 2.100 stemmen. Bij die stemmen deed zich een specifiek computerprobleem voor, waardoor ook de resultaten in beide regio's tot dinsdagavond op zich lieten wachten.

Bij kiezers in de Brusselse kantons en in het Duitstalige Eupen kwam op 25 mei bij de stembusslag een gelijkaardige informaticafout voor. De fout kwam voor bij kiezers die op een bepaalde lijst namen hadden aangeklikt en die daarna weer hadden ontvinkt. Als zij dan teruggingen naar een andere lijst om daar andere kandidaten te kiezen, werd toch de eerste keuze geregistreerd. Net die keuze die de stemmers hadden geannuleerd. 

In totaal ging het om ongeveer 2.125 voorkeursstemmen die zo onterecht werden geregistreerd. Die fout veroorzaakte al een stevige vertraging bij het tellen van de stemmen in Brussel en Eupen. Pas dinsdagavond laat kon Binnenlandse Zaken daar de officiële resultaten vrijgeven. 

Schrappen

Diezelfde 2.125 stemmen zitten niet in die resultaten inbegrepen, want zowel de Brusselse kieskantons als het Duitstalige Eupen schrappen ze nu. In Brussel zou het gaan om ongeveer 1.300 stemmen, de rest situeert zich in Eupen. Veel van die stemmen kwamen vooral voor op Europees niveau, omdat dat het eerste niveau was waarvoor de kiezers moesten stemmen. Maar ook stemmen voor het federaal, Brussels en Vlaams parlement zijn 'besmet'. 

De Brusselse kieskantons gingen pas woensdagavond over tot de schrapping van de stemmen. Binnenlandse Zaken moest eerst onderzoeken of het schrappen van de betwiste stemmen geen impact zou hebben op de uitslag. Volgens de verschillende modellen en simulaties is dat niet het geval. 

Klachten

Toch zijn er nu al een aantal klachten tegen de gang van zaken in Brussel en Eupen. Volgens de VRT hebben drie Schaarbeekse kandidaten al om een nieuwe stemming gevraagd. FDF-schepen Sait Köse spreekt zelfs van 'fraude', twee andere kandidaten sluiten zich daarbij aan. FDF-burgemeester Bernard Clerfayt stoort er zich dan weer aan dat Binnenlandse Zaken de uitslag dinsdag al communiceerde, maar dat het debacle met de betwiste stemmen pas woensdagavond werd opgelost. 

Ook voor de verkiezingen van het parlement van de Duitse Gemeenschap is er al beroep aangetekend, meer specifiek door de partijen Vivant en Ecolo. De partij Vivant, die twee zetels binnenhaalde in het parlement, zat naar eigen zeggen op een tiental stemmen van een extra zetel. Het is onduidelijk of de ontbrekende stemmen misschien aanwezig waren op de stemkaarten waarvan de stemmen geannuleerd zijn, stelt Michael Balter, fractieleider van Vivant. 

Hoe dan ook zijn het niet de betrokken kiesbureaus die moeten oordelen over de klachten en eventueel nieuwe verkiezingen. Op 10 juni buigen de respectieve parlementen zich over de kiesuitslag, zij moeten die valideren. Binnenlandse Zaken voorziet geen problemen daarmee. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud