Brussel gaat voor zone 30

©Photo News

De Brusselse regeringsgesprekken naderen de finish. De nieuwe regering zou van het volledig gewest zone dertig maken, invalswegen en grote verkeersassen uitgezonderd.

In Brussel zitten de onderhandelingen over een regering tussen de PS, Ecolo, DéFi, Groen, Open VLD en de sp.a in de laatste rechte lijn. Vrijdagmiddag meldde Laurette Onkelinx (PS) al dat het voorstel van regeerakkoord een eerste keer grondig is besproken.

Vandaag vindt een tweede en misschien laatste lezing plaats. Dinsdag al wordt de voorstelling van het regeerakkoord verwacht, waarna de partijcongressen volgen waarop groen licht moet worden gegeven aan het regeerakkoord.

In Le Soir lekten dit weekend al de grote lijnen uit van het beleid van de nieuwe Brusselse regering.

  • Zone 30. Het volledige Brussels Gewest wordt vanaf 1 januari 2021 zone 30. Op die algemene regel zullen uitzonderingen zijn voor invalswegen en belangrijke verkeersassen zoals de kleine ring. Om de snelheidslimiet af te dwingen zouden er meer politiecontroles en aangepaste wegen - bijvoorbeeld met vluchtheuvels - komen.
  • Dieselban. Vanaf 2030 mogen dieselwagens Brussel niet meer binnen. Brussel zou bovendien met Vlaanderen en Wallonië een akkoord willen sluiten over een kilometerheffing.
  • Uitbreiding metro. De plannen om de metrolijn drie uit te breiden tot een lijn die Evere via het stadscentrum met Vorst verbindt, blijven intact. Bij Ecolo was kritiek ontstaan tegen de metro, die volgens de groenen een te dure vorm van openbaar vervoer is. Een eerste deel van de nieuwe lijn zou in 2024 worden geopend, een tweede in 2030.
  • Uitbreiding tram. Waar de metro niet rijdt, worden meer tramverbindingen aangelegd. Er moeten nieuwe lijnen komen naar Tour & Taxis en Neder-Over-Heembeek.
  • Werk voor jongeren. Brussel wil de 'jongerengarantie' uitbreiden. Dat betekent dat jongeren die zich inschrijven bij Actiris, de Brusselse evenknie van de VDAB, begeleid worden naar aangepaste opleiding, stage of werk.
  • Vuilnis. Er komt een audit van Net Brussel, dat de voorbije weken in opspraak kwam.
  • Cumulverbod. Vanaf 2024 is het niet meer mogelijk voor een lid van het Brussels Parlement om ook te zetelen als schepen of burgemeester in een Brusselse gemeente.
  • Sociale woningen. In Brussel wachten 45.000 gezinnen op een sociale woning. De nieuwe regering wil die wachtlijst halveren.
  • Budgettaire voorzichtigheid. In de preambule waarschuwen de onderhandelaars dat de draagwijdte van het beleid zal worden bepaald door de mate waarin er geld is, wat suggereert dat het niet de bedoeling is het budget te laten ontsporen. Ook Brussel hoopt, net als Vlaanderen met de Oosterweelverbinding, dat het de investeringen in infrastructuur - in dit geval de metro - van de Europese Commissie buiten de begroting mag boeken.

Ecolo-co-voorzitster en Brussels onderhandelaarster Zakia Khattabi betreurde dit weekend de lekken in de pers over het toekomstige Brussels regeerakkoord, die volgens haar spanningen creëren. De onderhandelingen verlopen in een positieve sfeer, maar er zijn nog belangrijke knelpunten, zei ze op de RTBf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud