Brussel geeft genadeslag aan Eurostadion

Het Eurostadion lijkt niet meer dan een maquette te gaan worden. ©KOS

De Brusselse gemeenteraad heeft het fiat gegeven aan het schepencollege om de erfpachtovereenkomst met vastgoedontwikkelaar Ghelamco voor het Eurostadion stop te zetten. Dat is de genadeslag.

Ghelamco verkreeg twee jaar geleden een 99 jaar lange erfpacht voor het beoogde bouwterrein - parking C van de Heizel - voor één symbolische euro per jaar. Maar daar wordt nu, zoals verwacht, een einde aan gemaakt. Daardoor blijft er niets over van de plannen voor de bouw van een nationaal stadion, waar zowel de Rode Duivels als Anderlecht zouden voetballen. Ghelamco spreekt in een eerste reactie van een 'bijzonder politiek gestuurd project'. 

'De voortzetting van het project is onmogelijk geworden voor Ghelamco', zei de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) op de gemeenteraad. Zijn uiteenzetting over het Eurostadion-verhaal duurde dik twintig minuten. De conclusie was evident. Het Eurostadion-project is dood.

De redenen zijn voor de hand liggend. Er is niet voldaan aan de doeleinden en voorwaarden van het contract, zoals de bouw van een stadion voor Euro 2020, de grootte van het stadion en het huisvesten van een eersteklasseclub als RSC Anderlecht.

Voor een stadion van meer dan 50.000 m2 zou het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van de Vlaamse regering gewijzigd moeten worden en dat 'lijkt vandaag de dag zeer hypothetisch', klinkt het bij Close.

Het zag er al niet goed uit voor het Eurostadion, want eerder besliste Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) om geen vergunning toe te kennen voor de bouw van het Eurostadion.

De stad Brussel trekt de stekker er nu helemaal uit, ook al had Ghelamco gewaarschuwd voor 'verstrekkende gevolgen', als de erfpacht 'zonder voorafgaandelijk overleg' zou worden opgezegd.

'Ghelamco roept de stad Brussel op om, vooraleer te beslissen, alle gevolgen goed in kaart te brengen. De Brusselse belastingbetaler riskeert anders opgezadeld te worden met de verstrekkende gevolgen van een ondoordachte beslissing', luidde het afgelopend weekend in een persbericht van de vastgoedontwikkelaar.

Volgens Ghelamco-bestuurder Philip Neyt doet Brussel-stad 'stoer', omdat er in het najaar gemeenteraadsverkiezingen zijn.

In een eerste reactie op de beslissing van de Brusselse gemeenteraad vindt Ghelamco het 'vreemd dat de ingewonnen juridische adviezen van toonaangevende kantoren, die Ghelamco breed raadpleegde, sterk afwijken' van het advies van de gemeenteraad. Concrete maatregelen neemt de ontwikkelaar echter nog niet: 'Ghelamco zal het advies waarop Brussel zich baseert grondig analyseren en wacht de concrete handelingen van de stad Brussel verder af.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud