Brussel grijpt naast brexitbedrijven, Vlaanderen druk bevraagd

Het centrum van Londen. ©AFP

Brussel kon slechts 15 van 440 bedrijven overtuigen die na de brexit het VK verlieten ten voordele van de Europese Unie. Dat blijkt uit een analyse van de Londense denktank New Financial. Vlaanderen doet het beter.

De gedeeltelijke verhuizing van de activiteiten van de meer dan 440 bedrijven hevelt volgens de denktank meer dan 900 miljard pond (ruim 1.000 miljard euro) aan activa over naar de EU.

Dat komt overeen met zowat 10 procent van het Britse bankensysteem. Maar vermoedelijk zijn nog tientallen financiële bedrijven onder de radar gebleven en is de impact in werkelijkheid dus groter.

135
verhuis naar Dublin
135 financiële ondernemingen verhuisden na de brexit van het VK naar de Ierse hoofdstad Dublin.

Dublin blijkt de grote brexitwinnaar te zijn, want liefst 135 bedrijven trekken naar de Ierse hoofdstad. Daarna volgen Parijs (102), Luxemburg (95), Frankfurt (63), Amsterdam (48) en Madrid (18).

Brussel wist slechts 15 financiële ondernemingen te overtuigen en staat daarmee pas op de zevende plaats. Slechts 3 procent van de verhuizingen gaat naar de Belgische hoofdstad.

Euronext

Het gaat om de verzekaars Hiscox, Lloyd's of London, MS Amlin en QBE. En ook de geldtransfersdiensten MoneyGram en Transferwise, de beursmaatschappij Euronext en het effectenhuis Euroclear hebben activiteiten naar Brussel overgeplaatst.

De onderzoekers van New Financial wijzen er tot slot op dat heel wat ondernemingen activiteiten en afdelingen hebben opgesplitst om vervolgens over verschillende Europese steden te verdelen. Daaruit vloeien financiële centra met elk een eigen specialisatie voort. Zo wordt Dublin in de eerste plaats uitgekozen voor vermogensbeheer en Frankfurt voor bankactiviteiten.

Vlaanderen

Het Vlaamse brexitrapport oogt een pak beter dan het Brusselse. Vlaanderen trok de jongste jaren 52 bedrijven aan vanuit het VK. Sinds begin dit jaar werden negen ondernemingen binnengehaald, zegt Flanders Investment & Trade (FIT), het overheidsagentschap dat Vlaamse bedrijven ondersteunt en buitenlandse investeringen aantrekt.

De recent gewonnen projecten zijn vooral distributie- en verkoopcentra. Een van de redenen waarom bedrijven zich in Vlaanderen vestigen, is de nieuwe douanerelatie tussen het VK en de Europese Unie.

'Het jaar is sterk ingezet, we worden veel gecontacteerd', zegt CEO Claire Tillekaerts. Ze verwacht dat er de komende drie maanden nog tien andere bedrijven volgen.

Een voorbeeld van een bedrijf dat de oversteek maakte, is de Deense luchtreinigingsexpert Rensair die in de Antwerpse haven neerstreek. Ook het Britse geschenkbedrijf Rex Londen zet een Vlaams distributiecentrum op. Om de Europese klanten beter te bedienen, zonder vertraging aan de douane en zonder extra kosten voor vracht en invoer. Rex Londen boekt meer dan de helft van zijn omzet in de EU.

Vlaanderen mag dan beter scoren dan Brussel, in vergelijking met Nederland graaft de regio wel het onderspit. De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) onderhandelde sinds het brexitreferendum met meer dan 600 bedrijven in het VK. De teller van FIT staat op 147.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud