Advertentie
Advertentie

Brussel werkt aan privatisering Heizelpaleizen

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft grote plannen met de Expohallen. ©BELGA

Burgemeester Philippe Close (PS) zoekt vers geld voor de renovatie van de expohallen op de Heizelvlakte. 'Er zijn forse investeringen nodig', zegt Close aan De Tijd.

Het event- en entertainmentvehikel van de stad Brussel, Brussels Expo, werkt aan een scenario om privékapitaal aan te trekken. Met dat vers geld wil Brussels Expo-voorzitter en burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) de renovatie van de expo- en concerthallen op de Heizelvlakte bekostigen.

De expohallen op de Heizel zijn de commerciële draaischijf van ‘Brussels Business City’. Onze hoofdstad is de populairste bestemming voor internationale beurzen en congressen. Wil Brussel die rol niet lossen tegenover de concurrenten Londen, Parijs, Wenen en Milaan, zijn forse investeringen nodig in de renovatie van de hallen, zegt Close aan De Tijd.

Brussels Expo, een politiek vehikel dat zich financiert met eigen middelen uit de uitbating van de Heizelpaleizen, investeert tussen 2016 en eind dit jaar 25 miljoen euro op de site. Maar dat zijn borrelnootjes gezien de noden.

De renovatie van de gevel van Paleis 5, het monumentale uithangbord van Brussels Expo, zal alleen al 40 miljoen euro kosten. Een volledige make-over zal volgens Close een veelvoud van dat bedrag kosten. Daarvoor heeft Brussels Expo het geld niet.

Scenario's

Er liggen twee scenario’s op tafel. Bij een recente hervorming van de event-vzw met zo’n 44 miljoen euro omzet - een uitloper van het schandaal rond de daklozenorganisatie Samusocial dat Closes voorganger Yvan Mayeur (PS) de kop kostte - trok Close het Brussels Gewest mee aan boord via twee zitjes in de raad van bestuur. Close denkt nu aan een instap van de federale overheid via het Brusselfonds Beliris.

Het project Neo toont dat een samenwerking tussen de privésector en de overheid een groot succes kan zijn.
Philippe close
burgemeester brussel

Een meer plausibel scenario is een instap van privépartners. De inspiratie daarvoor haalt Close bij de samenwerking tussen de privésector en de overheid in het project Neo, de herontwikkeling van de Heizelvlakte tot een nieuwe wijk. De stad krijgt 165 miljoen euro van de projectontwikkelaar Unibail-Rodamco voor de rechten op de bouw van een winkelcentrum en woningen.

Die inkomsten - verdubbeld tot 330 miljoen euro door het gewest - gebruikt de stad voor een nieuw congrescentrum op de Heizel. ‘Neo toont dat een samenwerking tussen de overheid en de privé een groot succes kan zijn’, aldus Close.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud