Brussels regeerakkoord: van zone 30 tot 5G

Brussel wil meer inzetten op verkeersveiligheid. ©Photo News

Brussel wordt socialer, groener en verkeersveiliger, beloven de onderhandelaars van de nieuwe beleidsploeg. Het Brussels Gewest schaart zich ook achter 5G.

De paars-groene regering in Brussel legt een aantal rode en groene accenten, zo blijkt woensdag bij de voorstelling van het regeerakkoord.

Om meer laagopgeleide Brusselaars aan het werk te krijgen, zullen jongeren onder bepaalde voorwaarden een vergoeding krijgen per uur wanneer zij een opleiding volgen. Er komen ook fors meer sociale woningen.

Brussel moet tegen 2050 klimaatneutraal zijn, onder meer door in te zetten op energie-isolatie van woningen, minder autoverkeer en meer fietsinfrastructuur. De regering zal ook haar eigen patrimonium renoveren om het energiezuiniger te maken.

Het Gewest zet ook meer in op verkeersveiligheid. In Brussel wordt 30 kilometer per uur de norm en 50 kilometer per uur de uitzondering. Hoe die limiet wordt opgelegd, is nog niet helemaal duidelijk. De mobiele en verplaatsbare camera's zullen wel worden versterkt om dat te handhaven. De Vlaamse en Brusselse werkgeversorganisaties gaven eerder al aan dat zij daarvoor vragende partij zijn. 

5G

Er zijn ook enkele liberale accenten in het regeerakkoord. De registratierechten voor de eerste woning worden verder verlaagd om Brussel te promoten bij jonge starters, alleenstaanden en middenklassengezinnen. Brussel zal, net zoals eerder in Vlaanderen, ook de successierechten hervormen.

Brussel zal ook constructief meewerken aan de realisatie van 5G in de hoofdstad. De vorige Brusselse regering blokkeerde een snelle uitrol van 5G in Brussel door de stralingsnormen in de hoofdstad niet te verhogen. Die stap is essentieel voor de komst van 5G, de nieuwe generatie van mobiel internet. Dat viel niet in de smaak van de liberalen die het dossier bij de regeringsonderhandelingen opnieuw op tafel legden.

Ministers

De zes Brusselse regeringspartijen stelden woensdag het regeerakkoord voor, maar onderhandelen pas donderdag over de verdeling van de ministerportefeuilles. De groenen streven vooral naar mobiliteit, klimaat en verkeersveiligheid, terwijl de PS vooral naar de sociale portefeuilles neigt. Open VLD zou graag opnieuw Financiën en Begroting krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud