Brusselse begroting ontspoort

Brussels minister-president Rudi Vervoort wil de Brusselse schulden laten stijgen. ©BELGA

Het tekort op de Brusselse begroting is in 2018 opgelopen tot bijna een miljard euro en meer dan een vijfde van de inkomsten.

Het Rekenhof schetst een somber plaatje over de Brusselse begroting. Die eindigde vorig jaar veel slechter dan geraamd, zegt de waakhond van de overheidsrekeningen.

De Brusselse regering sloot de rekeningen voor 2018 met een tekort van 599 miljoen euro, maar volgens het Rekenhof is het gat de helft groter. 'Het nettotekort beloopt 912,2 miljoen euro, en vertegenwoordigt bijna 22 procent van de totale netto-ontvangsten', meldt het Rekenhof in zijn persbericht over de Brusselse financiën.

De voorbije legislatuur namen de uitgaven in Brussel met 22 procent toe, terwijl de inkomsten met 8 procent stegen, merkt het Rekenhof op.

Schuld omhoog

De schuld van het Brussels Gewest is opgelopen van 4,7 miljard euro in 2015 naar 5,5 miljard eind 2018. In september zei Brussels minister-president Rudi Vervoort, die na de zomer aan een tweede termijn is begonnen, dat hij van plan is deze legislatuur de schuld verder te laten oplopen.

De Brusselse regering plant dit jaar voor 5,31 miljard euro aan inkomsten te innen en voor 6,5 miljard euro uit te geven, blijkt uit haar begrotingsdocumenten voor 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud