Brussel verscherpt coronamaatregelen

De Brusselse crisiscel belooft de testcapaciteit op te drijven, via de inrichting van vier testdorpen. ©REUTERS

Om de opstoot van de coronapandemie in te dijken moeten de cafés in Brussel om 23 uur sluiten en zijn ook samenscholingen van meer dan tien mensen verboden.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) riep zaterdagavond de provinciale crisiscel bijeen voor overleg over de coronacijfers. Die stijgen zorgwekkend snel in de hoofdstad, met tussen 16 en 22 september gemiddeld 336 nieuwe besmettingen per dag.

Dat overleg was oorspronkelijk maandag gepland. Een onderhoud met premier Sophie Wilmès (MR) en de alarmerende coronacijfers in de hoofdstad versnelden de bijeenkomst. 'Sinds vorige week zagen we ook bij de 65-plussers een toename van de besmettingen', zei Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) zondag in het VRT-programma 'De zevende dag'.

Cafés en bars moeten vanaf maandag de deuren sluiten om 23 uur, een maatregel die zeker drie weken geldt. Om spontane feestjes te vermijden worden samenscholingen van meer dan tien mensen verboden tussen 23 uur en 6 uur.

Daarnaast moeten boekhandels die beschikken over een speelruimte en alle andere winkels die drank of voeding verkopen om 22 uur sluiten, zoals dat vandaag al het geval is voor nachtwinkels. Tot slot zal het verboden zijn op markten voeding te nuttigen.

Op de Nationale Veiligheidsraad werd afgelopen woensdag onder meer beslist dat de algemene mondmaskerplicht ook in Brussel opgeheven wordt vanaf 1 oktober. De mondmaskerplicht blijft echter bestaan voor drukke plaatsen, zoals winkels en de omgeving van scholen. In het gewest zal het ook verplicht zijn altijd een mondmasker bij te hebben. Wie er geen kan voorleggen, riskeert een boete van 150 euro.

In de provinciale crisiscel zitten alle 19 burgemeesters, de Hoge Ambtenaar, de procureur des Konings van Brussel, de Bestuurlijk Directeur-coördinator, de Gerechtelijke Directeur en de korpschefs van de zes lokale Brusselse politiezones.

De crisiscel kondigde ook nog aan dat vanaf volgende week de testcapaciteit geleidelijk verhoogd wordt met de inrichting van vier testdorpen en van drie antennes in het stadscentrum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud