Brusselse gemeenten diep in het rood

Rudi Vervoort, de Brusselse minister-president (foto: Belga)

De financiën van de 19 Brusselse gemeenten kleuren na enkele jaren beterschap opnieuw rood. Vooral de groeiende bevolking speelt de gemeentekassen in de hoofdstad parten.

De 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben in 2013 een tekort van meer dan 19 miljoen euro. Meer dan de helft van de gemeenten duikt in het rood.

Dat blijkt uit cijfers die Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft voorgesteld in het Brussels Parlement. De gezamenlijke schulden stijgen bovendien tot 1,25 miljard euro. Nochtans heeft zijn voorganger en partijgenoot Charles Picqué de Brusselse gemeenten onder streng financieel toezicht geplaatst.

Bovendien trekt het Gewest jaarlijks 30 miljoen euro uit om de gemeenten een financieel duwtje in rug te geven. De belangrijkste oorzaak voor het tekort is de snel groeiende bevolking van Brussel. De bevolking in het hoofdstedelijk gewest steeg in vijf jaar tijd met 100.000 inwoners tot 1,14 miljoen inwoners in 2012.

Ook het stijgende aantal werklozen en het dalende gemiddelde inkomen spelen de gemeenten parten. Vervoort roept op de financiële situatie niet te dramatiseren.

‘De kosten van bijvoorbeeld de politie en de OCMW’s exploderen ten opzichte van andere regio’s’, zegt Vervoort. ‘Die kosten zullen niet verdwijnen bij een fusie, zoals sommigen denken. De Brusselse gemeenten gooien het geld echt niet uit ramen of deuren. De uitgaven stijgen automatisch door de demografische boom. De gemeenten willen hun dienstverlening op peil houden en blijven dus investeren in bijvoorbeeld scholen en crèches.’  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud