Brusselse Grote Moskee krijgt negatief advies wegens spionage

Een gebed in de Brusselse Grote Moskee. ©REUTERS

Justitie steekt een stokje voor de doorstart van de Brusselse Grote Moskee. Die werd vorig jaar onttrokken aan de invloed van Saoedi-Arabië. Maar onder de nieuwe bestuurders zouden spionnen voor Marokko zitten.

De Grote Moskee in het Jubelpark werd decennialang gefinancierd door de Saoedi's, waardoor de salafistische leer van dat land er werd gepropageerd.

Op aansturen van de onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel werd het beheer van de moskee in april vorig jaar overgenomen door de Moslimexecutieve. Die vormde een tijdelijk bestuur, in afwachting van het erkenningsdossier dat ingediend werd.

De erkenningsaanvraag kreeg steun van zowat alle betrokken autoriteiten. Toch brengt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een negatief advies uit, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

Het njet steunt op bevindingen van de Staatsveiligheid en werd onderschreven door de andere veiligheidsdiensten. De greep van Saoedi-Arabië lijkt plaatsgemaakt te hebben voor beïnvloeding door Marokko. Er zou zelfs sprake zijn van spionage. De Staatsveiligheid wijst drie medewerkers, onder wie een bestuurder, aan als agenten van de Marokkaanse inlichtingendiensten.

Moslimexecutieve

Door het negatieve advies is de erkenningsprocedure van de Grote Moskee opgeschort. De impact van het advies gaat nog verder. Van Quickenborne eist dat ook de Moslimexecutieve zich zuivert van zulke invloeden. Een van de Marokkaanse agenten zetelt eveneens in het bestuur van de executieve en in de vzw die in haar schoot werd gesticht om een opleidingstraject voor imams op poten te zetten.

Alle organen van de Moslimexecutieve moeten worden vernieuwd met moslims die het goed menen met ons land.
Vincent Van Quickenborne
Minister van Justitie

'Alle organen van de Moslimexecutieve moeten worden vernieuwd met moslims die het goed menen met ons land', zei Van Quickenborne vrijdag in 'De Ochtend' op Radio 1. Dat geldt dus voor de executieve zelf, maar onder meer ook voor de vzw die door de executieve werd opgericht om een 'Belgische' imamopleiding uit te werken. Ook daar duiken volgens hem dezelfde figuren op 'die al jaren de plak zwaaien'.

De Moslimexecutieve zou volgens de minister 'een vooruitstrevende islam' moeten uitdragen die 'compatibel is met onze samenlevingswaarden'. 'Maar er zetelen enkel mannen in en er is ook geen representativiteit voor de verschillende taalgemeenschappen', aldus de liberaal, die besloot met een oproep aan 'alle Belgische moslims'. 'Sta op en laat u horen. Toon dat je het verschil kan maken, want op die manier kunnen we echt niet verder.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud