Brusselse regering gaat dan toch akkoord met verdeling EU-herstelgeld

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo), die in het Hoofdstedelijk Gewest woont, noemt de verdeling voor Brussel 'ongunstig'. ©saskia vanderstichele

De Brusselse regering gaat dan toch akkoord met de verdeelsleutel van de Europese herstelmiljarden. De hoofdstad rekent wel op projectsteun vanuit de gemeenschappen en het federale niveau.

Premier Alexander De Croo (Open VLD), Vlaams minster-president Jan Jambon (N-VA) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bereikten maandagavond een akkoord over de verdeling van het Europese relancegeld, een pot van 5,9 miljard euro.

Vlaanderen krijgt het meest (2,25 miljard euro), gevolgd door het Waals Gewest (1,5 miljard euro), de federale regering (1,25 miljard) en de Franse Gemeenschap (495 miljoen euro).

De voorbije dagen leefde de vrees dat de centendiscussie zou leiden tot vechtfederalisme, waarbij het relancegeld te lang bevroren blijft. De kritiek kwam echter niet van de N-VA, maar van Ecolo. Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo), die in Brussel woont, noemde de verdeelsleutels dinsdag 'ongunstig' voor het Hoofdstedelijk Gewest.

De groenen, die deel uitmaken van de Brusselse coalitie, lieten de regering bijeenroepen om meer duidelijkheid te krijgen over de verdeling. Ook François De Smet, de partijvoorzitter van Brussels coalitiepartner DéFi, vindt dat Brussel te weinig krijgt in verhouding tot haar bevolking en economische activiteit.

Na een zitting van ruim twee uur verklaarde de Brusselse regering zich alsnog solidair met de Belgische verdeelsleutel. 'We gaan akkoord, maar rekenen wel op projectsteun vanuit de Vlaamse en Franse gemeenschap en het federale niveau', valt in de regering-Vervoort te horen. De groenen konden het spel niet hard spelen. De verdeelsleutel terug naar af sturen zou een openlijke aanfluiting van premier De Croo zijn en van de Belgische eenheid, die de groenen zo graag propageren.

Niet te becijferen

Premier De Croo zei maandagochtend op Radio 1 dat er veel verdeelsleutels zijn gebruikt, waaronder het investeringsvolume, de impact van de coronacrisis en bevolking. Volgens hem werd het een verdeling 'waar iedereen zich kan in vinden'.

De Vlaamse regering reageerde tevreden. Ze gaat ervan uit dat de federale regering een deel van het budget voor 60 procent in Vlaanderen zal besteden, waardoor de teller richting 3 miljard euro tikt. Jambon zei maandag op Radio 1 dat dat bedrag het 'openingsbod' was.

Hoeveel geld uiteindelijk in Brussel belandt, is op dit moment niet te becijferen. Dat komt omdat de federale overheid een deel van haar investeringen in Brussel kan doen, en ook de Franse Gemeenschap en de Vlaamse regering in Brussel kunnen investeren voor gezondheidszorg en opleiding. Dat is een van de vijf pijlers van het investeringsfonds, naast digitalisering, productiviteit, mobiliteit en duurzaamheid.

Veel zal afhangen van de selectie van de projecten. Die gebeurt de komende weken en maanden. In april moet dan groen licht van de Commissie volgen, waarna de investeringen tussen nu en 2023 beginnen. Het geld komt uit het Europese noodfonds om de EU-economie na de coronaschok te herlanceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud