Brusselse regering zet acteurs in om discriminatie op huurmarkt op te sporen

Brussels staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou. ©Photo News

Het is de Brusselse regering menens in haar strijd tegen discriminatie op de huurmarkt. Met haar groen licht voor proactieve praktijktests tekent ze voor een Belgische primeur.

'Discriminatie op de huurmarkt is een dagelijkse praktijk voor veel Brusselaars. We willen daar echt resultaten in boeken', zei de Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) donderdag op de persconferentie waarin ze de plannen van de regering uit de doeken deed. Hoewel huurdiscriminatie strafbaar is, wordt ze in de praktijk zelden vervolgd. De inspecteurs van de Brusselse Huisvesting mogen sinds 2018 praktijktests uitvoeren en boetes uitschrijven, maar door de strikte voorwaarden en logge procedure werden tot nu toe nog maar drie tests gedaan.

Nieuwe wetgeving, waarvoor de Brusselse regering vorige donderdag het licht op groen zette, moet dat veranderen. 'De praktijktesten bleken niet effectief omdat de voorwaarden te strikt waren', zei Ben Hamou. 'Daarom voeren we als eerste gewest in dit land proactieve testen in. Het is niet langer nodig dat er eerst een klacht wordt ingediend of er ernstige aanwijzingen van discriminatie zijn voor we testen of een verhuurder discrimineert. Uitlokking blijft wel verboden.'

Zwangere actrice

De inspecteurs van de Brusselse Huisvesting krijgen drie extra collega's en mogen voortaan ook acteurs inschakelen. 'Voor de tests hebben we veel verschillende profielen nodig. Die zijn niet altijd terug te vinden bij de personeelsleden van de inspectiedienst', zei Ben Hamou. 'Ik denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen of slechtzienden.'

6.200
boete
Verhuurders die betrapt worden op discriminatie riskeren een boete tot 6.200 euro.

Daarnaast komen er extra discriminatiegronden en worden niet alleen kandidaat-huurders beschermd, maar alle huurders. 'Een verhuurder kan vervolgd worden als hij een huurder uit zijn woning zet omdat die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht', kaderde Ben Hamou. Het wordt ook verboden om voor een huisbezoek allerhande informatie op te vragen. Verhuurders die tegen de lamp lopen, riskeren boetes tot 6.200 euro.

Coronacrisis leidde tot meer discriminatie

Dat discriminatie op de Brusselse huurmarkt een realiteit is, bewijzen studies van de UGent en de VUB. 23 procent van de huurders van Noord-Afrikaanse origine en 21 procent van die uit zwart Afrika krijgen met discriminatie te maken. De coronacrisis verergerde het probleem.

Het wetsvoorstel moet nog langs het Brussels Parlement passeren. Daar zijn de reacties gemengd. Groen-fractievoorzitter Arnaud Verstraete noemt het 'een belangrijke stap naar een rechtvaardige huurmarkt'. 'Dankzij de aanpassing kunnen we doorlopend testen en pakken we discriminatie echt aan', zei hij.

De oppositiepartij N-VA is kritischer. 'Als ze het vertrouwen in de verhuurmarkt helemaal onderuit willen halen, is dat een goede maatregel', zei Brussels Parlementslid Mathias Vanden Borre. 'De meerderheid zou beter focussen op huisjesmelkers en ongezonde woningen in plaats van normale verhuurders te viseren.'

Diependaele bergt plannen voor zwarte lijst op

Er komt in Vlaanderen geen lijst voor malafide huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) bergt die plannen op nu is gebleken dat er juridische en praktische bezwaren zijn. Ook de sector ziet weinig meerwaarde in zo'n zwarte lijst. 'Ik blijf achter het idee op zich staan, maar er is geen reden om verder te gaan met dit initiatief', zei Diependaele donderdag.

In het Vlaams regeerakkoord werd afgesproken het nut van een zwarte lijst te onderzoeken. Die moest helpen voorkomen dat verhuurders te maken krijgen met achterstallige huur of huurders waarschuwen voor verhuurders die het niet zo nauw nemen met de regelgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud