Advertentie

Brusselse taxi's voeren morgen actie ondanks sneeuw

De taxi's in Brussel voeren morgen actie aan het Rogierplein. ©Photo News

Honderden Brusselse taxichauffeurs voeren morgenochtend actie tegen de dreigende legalisering van Uber.

Door de hevige sneeuwval is er de voorbije dagen veel meer vraag naar taxi's. Maar dat houdt het Gemeenschappelijk Front van de Brusselse taxi's niet tegen om dinsdagochtend zoals eerder aangekondigd actie te voeren.  

Enkele honderden taxichauffeurs blazen dinsdag om 7 uur verzamelen aan het Rogierplein, wat mogelijk de hele voormiddag tot hinder leidt. Volgens de sector zullen er wel taxi's rijden. Het is niet de bedoeling om in een stoet door de stad te rijden. 

Taxiplan

Het protest van de taxichauffeurs richt zich tegen het Taxiplan van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). Smet probeert al sinds 2015 een nieuwe taxireglementering door te duwen, waardoor ook de alternatieve taxiapp Uber legaal haar diensten kan aanbieden in de hoofdstad. Maar de taxisector is woedend over die oneerlijke concurrentie

'Smet blijft nog altijd met dat Taxiplan in zijn hoofd zitten, dat helemaal niet aanvaardbaar is', zegt Pierre Steenbergen van de taxibedrijvenfederatie GTL. 'Intussen gebeurt er niets. Vanuit Wallonië komen allerlei limousinetaxi's naar Brussel om voor Uber te rijden. Smet moet geen Taxiplan maken, maar de wet aanpassen. Hij voert een non-beleid en organiseert zo een oorlog op straat.'

Zolang er niets gebeurt, zullen we elke maand een telkens grotere actie organiseren.
Pierre Steenbergen
Taxibedrijvenfederatie GTL

De actie dinsdag is dan ook het startschot van een reeks. 'Zolang er niets gebeurt, zullen we elke maand een telkens grotere actie organiseren', zegt Steenbergen.

2019

Mathias Dobbels, de woordvoerder van Smet, verwacht dat de regering 'begin volgend jaar' een akkoord bereikt over het Taxiplan. Daarna moet het plan nog naar het Brussels Parlement, waar heel wat PS-parlementsleden de taxisector met hand en tand verdedigen. Toch denkt Dobbels dat de uitvoering van Smets prestigeproject 'eind 2018, begin 2019' van start zal gaan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud