Advertentie

Bussen De Lijn raken niet weg uit Brussel-Noord

De bussen van De Lijn riskeerden vorig jaar boetes toen ze verhuisden uit het Brusselse Noordstation. ©Tim Dirven

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de bushaltes van De Lijn weg uit het Brusselse Noordstation. Maar een oplossing is niet voor morgen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de bushaltes van De Lijn 'zo snel mogelijk' verhuizen uit de donkere tunnel onder het station Brussel-Noord. 'De bussen moeten weg uit dat spelonk', zegt zijn woordvoerder. 

We begrijpen de vakbonden en de reizigers volledig.
Ben Weyts (N-VA)
Minister van Mobiliteit

De bussen van de Vlaamse Vervoermaatschappij stoppen nu aan acht perrons op de ondergrondse verdieping van het Brusselse Noordstation. Op die plek verblijven ook veel transmigranten, die door de koude wegtrekken uit het naburige Maximiliaanpark.

De aanwezigheid van transmigranten, die verder willen reizen naar het Verenigd Koninkrijk, zorgt al langer voor overlast in de vorm van afval, uitwerpselen en geïmproviseerde slaapplaatsen. De recente opening van een 'rustruimte' in het stationsgebouw trekt nog meer volk aan.

Boete

Chauffeurs en reizigers van De Lijn klagen de situatie in het onaangename Noordstation al langer aan. Eind november verplaatste De Lijn 30 buslijnen op vraag van de chauffeurs naar het Rogierplein. Maar de Brusselse politie slingerde de wachtende bussen, die parkeerden op de busstrook richting Rogierplein, toen op de bon.

Daarom keerde De Lijn niet veel later met hangende pootjes terug naar zijn oude plek. In ruil beloofde het Brussels Gewest extra vuilnisbakken en urinoirs tegen wildplassen. Poetsploegen en politie zouden vaker langskomen. 'Een geslaagde vorm van chantage', noemde Weyts dat.

Maar de problemen raken niet opgelost. Donderdag dienden de vakbonden van De Lijn Vlaams-Brabant een stakingsaanzegging in om een doorbraak te forceren. 'We begrijpen de vakbonden en de reizigers volledig', klinkt het bij Weyts.

De Lijn wil de haltes binnenkort bovengronds op het Noordplein (richting stadscentrum) installeren door de bouw van tijdelijke, langgerekte perrons. De woordvoerster van De Lijn wil niet kwijt wanneer die haltes klaar zullen zijn. Volgende week volgt eerst overleg met de vakbonden. 

Vergunning

Op termijn wil De Lijn een volledige nieuwe busterminal bouwen buiten het Noordstation. Het budget van 2,1 miljoen euro is al uitgetrokken. Maar het is wachten op de bouwvergunning van Brussel.

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort staat echter op de rem. Het Brussels Gewest verkocht onlangs zijn aandeel (65%) in het CCN-gebouw voor Brussel-Noord aan de vastgoedgroep Ghelamco. De eigenaar heeft mogelijk andere plannen met het gebouw en zijn omgeving.

Weyts had het Brussels Gewest daarom toelating gevraagd om in de tussentijd enkele haltes aan het Noordplein in te richten, maar de gesprekken leverden voorlopig niets op. 'We gaan niet meer wachten op de toestemming van het Brussels Gewest', zegt de woordvoerder van Weyts nu. 'Het loopt de spuitgaten uit.'

Weyts wil de transmigranten weghalen uit het station. 'Die mix tussen pendelaars en transmigranten, dat moet stoppen', zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud