Campagne eindigt op dramatische noot

VTM zou vanavond de campagne afsluiten met het 'Ultieme Debat', maar daar staken de gebeurtenissen in Brussel een stokje voor.

Op de vooravond van uiterst belangrijke verkiezingen werd de politieke campagne doorkruist door enkele onverwachte drama’s. Niemand zegt het luidop, maar velen vragen zich af of en hoe de kiezer daarop zal reageren.

De moordende schietpartij aan het Joods Museum in Brussel maakte enkele uren eerder dan verwacht een einde aan een bitse verkiezingscampagne die geen duidelijke winnaar heeft opgeleverd. De Vlaamse politieke kopstukken beslisten zaterdagavond om hun ‘ultieme debat’ op de tv-zender VTM af te lasten.

Amper tien dagen eerder beleefden de Belgische bevolking en politiek ook al een ‘shockmoment’, toen het onverwachte overlijden van Jean-Luc Dehaene bekend werd. De oud-premier werd vrijdag begraven. Verschillende politici kwamen er een ingetogen laatste groet brengen, om nog dezelfde avond met elkaar in debat te gaan in de VRT-studio’s.

De volgende ochtend werden ze wakker met het bericht dat een campagnewagen van N-VA-woordvoerder Ben Weyts opzettelijk in brand was gestoken. En nog eens enkele uren later – terwijl alle partijen volop bezig waren aan hun slotmeetings - kwam het nieuws over de dodelijke aanslag in Brussel. Het zijn feiten die los staan van elkaar, maar die wel een emotionele en politieke geladenheid gemeen hebben.

Het schietincident heeft alle schijn van een bewuste antisemitische aanslag, maar voorlopig zijn daar nog geen harde bewijzen voor. Ook over de identiteit van de dader(s) is nog niets bekend. Het verhindert evenwel niet dat daar zaterdagavond op sociale media en aan de toog volop over gespeculeerd wordt. Een psychisch gestoorde eenzaat, een radicaal-islamitische groepering of een aandachtszoeker met semi-politieke motieven? Zolang het onderzoek geen duidelijkheid schept, kan elke Belg er zijn eigen werkelijkheid rond construeren.

En die subjectieve werkelijkheid zou zondag een effect kunnen hebben op het stemgedrag van de twijfelende kiezers. Net zoals het overlijden en de begrafenis van Dehaene, en de brandstichting van de N-VA-wagen dat zouden kunnen hebben. De dioxinecrisis van 1999 toonde aan dat één incident een hele verkiezingsuitslag kan bepalen. Alleen weet niemand zeker hoe groot dat effect is, en in welke richting het per saldo zal spelen.

Law and order

Het is verleidelijk om aan te nemen dat het schietincident de roep naar ‘law and order’ zal doen toenemen en dus in de kaart zal spelen van rechtse partijen zoals Vlaams Belang en N-VA. Maar net zo goed zouden de kiezers, die een agressieve campagne zagen afgesloten worden met een moordaanslag, hun stem kunnen toevertrouwen aan een ‘vaste waarde’ zoals CD&V. Die partij had de voorbije dagen weer voluit de kaart van het staatsmanschap en de ‘rustige vastheid’ getrokken.

Als er een politiek effect is van de schietpartij, dan zal dat wellicht het grootste zijn in Brussel, en mogelijk ook meer gevoeld worden in Franstalig België. Het valt niet uit te sluiten dat kiezers die van plan waren om de PS deze keer de rug toe te keren, toch hun toevlucht zoeken tot de ‘vertrouwde haven’.

Premier Elio di Rupo toonde zich in een communiqué zaterdagavond van zijn meest ‘presidentiële’ kant. In een communiqué evoceerde hij vooral de eenheid van alle Belgen, ‘wat ook hun origine of overtuiging is’, in de afkeuring van de laffe daad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud