Advertentie
Advertentie

Directrice Samusocial stapt op na zitpenningenrel

Pascale Peraïta, topvrouw van Samusocial. ©BELGA

Samusocial-directrice Pascal Peraïta stapt op uit het bestuur van de vzw Samusocial. Deze week bleek dat de vereniging elk jaar 60.000 euro aan inkomsten uit giften uittrok om de bestuurders te betalen.

'Gezien de beroering van de laatste dagen, stap ik op uit het bestuur van de vzw. Het is met een enorme droefheid en een diepe afkeer dat ik beslis om de strijd te staken die ik de afgelopen twintig jaar zo krachtig gevoerd heb', zei Peraïta.

'Ik hoop dat de moeilijke taak van de ploegen van Samusocial en de rechtvaardige strijd die we voeren, naar waarde worden geschat. Een strijd die veraf ligt van de politieke motieven die de sociale opdracht van deze vzw en het werk van haar beheerders onterecht bevlekken.'

Polemiek

Peraïta haalde eerder op de dag nog uit naar Ecolo. Ze blijft erbij dat de daklozenorganisatie correcte zitpenningen betaalt aan haar bestuurders en verwijt de Franstalige ecologisten dat ze de polemiek oppoken en twijfel zaaien 'uit opportunisme of demagogie'.

60.000 euro
Samusocial keerde jaarlijks 60.000 euro aan zitpenningen uit aan de bestuurders van de vzw.

Bianca Debaets (CD&V) eist intussen een audit over Samusocial. Zolang de vzw geen transparantie aan de dag legt, zal Debaets ervoor pleiten om geen subsidies meer toe te kennen. Dat zei ze in een reactie op het ontslag van Peraïta.

Debaets is staatssecretaris in de Brusselse regering, maar zit in de stad Brussel op de oppositiebanken. Debaets zal als CD&V-gemeenteraadslid burgemeester Yvan Mayeur (PS) - die tot voor kort zelf bestuurder was bij de organisatie - interpelleren over de gang van zaken bij Samusocial.

Transparantie

Na het ontslag van bestuurder Pascale Peraïta blijven er voor haar nog heel wat onbeantwoorde vragen. 'Ik zal eisen dat voor elke bureauvergadering waarvoor zitpenningen zijn uitgekeerd, de PV's ter inzage aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het kan immers niet dat bestuurders vergoed worden voor vergaderingen die niet hebben plaatsgevonden. Als er niets te verbergen is, is er ook geen reden om de documenten niet publiek te maken.'

Daarnaast eist ze een grondige doorlichting van de vzw. 'Het lijkt me evident dat een organisatie die voornamelijk met overheidsmiddelen werkt de hoogst mogelijke transparantie aan de dag legt.' Dat de zitpenningen niet betaald werden met overheidsmiddelen, maar met de giften die bij de vzw zijn binnengelopen, is voor Debaets 'uiterst onkies'.

'Laattijdig schuldinzicht'

Voor Brussels Groen-parlementslid Arnaud Verstraete is het goed dat Peraïta opstapt aan het hoofd van Samusocial. 'Het gaat om een laattijdig schuldinzicht maar het is onvoldoende', stelde Verstraete.

Het lijkt me evident dat een organisatie die voornamelijk met overheidsmiddelen werkt de hoogst mogelijke transparantie aan de dag legt.
Bianca Debaets
CD&V

Groen schuift vier eisen naar voor. De zitpenningen dienen teruggestort te worden naar de vzw en moeten besteed worden aan voor wat ze bedoeld waren: de opvang en begeleiding van daklozen.

De bestuurders - vier van hen van PS-signatuur - ontvingen minstens 100.000 euro aan zitpenningen, aldus Verstraete. 'In 2016 werd voor 60.000 euro aan zitpenningen uitgekeerd, in 2015 ging het om 50.000 euro', stelde hij.

Strikte controle

Hij pleitte ook voor meer transparantie. Groen dringt aan op een strikte controle door de regering en het gewest. 'Die transparantie bestaat vandaag niet. Samusocial weigert als privé-vzw elke inzage', klonk het.

De PS vindt dat de activiteiten van Samusocial niet teniet mogen worden gedaan door persoonlijke aanvallen.
Laurette Onkelinx
Voorzitter Brusselse PS

 Volgens de partij moet het bestuur van Samusocial ook pluralistisch worden. 'Het is niet enkel de PS die de bekwaamheid heeft om bestuurders te leveren', luidde het. Ten slotte zijn zitpenningen bij een dergelijke vzw niet aan de orde, besloot Verstraete.

Laurette Onkelinx, de voorzitter van de Brusselse PS, is dan weer tevreden dat Peraïta de situatie tot bedaren wil brengen. 'De PS vindt dat de activiteiten van Samusocial niet teniet mogen worden gedaan door persoonlijke aanvallen.'

De partij neemt akte van de bereidheid van partijgenote Peraïta om haar engagement voort te zetten zonder bezoldiging. 'Dat is een belangrijke garantie voor de voortzetting van het bijzondere werk van deze vereniging.'

Huis van OCMW

Het is niet de eerste keer dat Pascale Peraïta onder vuur ligt. Enkele jaren geleden kreeg ze al eens bakken kritiek te verwerken toen bleek dat ze, ondanks haar stevige loon als topvrouw van Samusocial, in een woning van het OCMW woonde.

Kort nadat Peraïta voorzitster van het OCMW in Brussel geworden was, verplichtte Brussels burgemeester Yvan Mayeur haar die woning te verlaten. 'Het was niet illegaal om in die woning te verblijven maar ethisch niet erg verantwoord', zei ze toen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud