Advertentie

Experts buizen Brusselse corona-aanpak

De mondmaskerplicht is voor de experts een fetisj waarachter Brussel zich verstopt. ©Photo News

Een expertenpanel met daarin virologen, topambtenaren en politie dat de overheid bijstaat voor de coronaregels, toont zich kritisch voor de Brusselse corona-aanpak. De mondmaskerplicht is voor de experts een fetisj waarachter Brussel zich verstopt.

Nu het Brussels Gewest de stad Antwerpen heeft voorbijgestoken als coronahotspot, verleggen de virusjagers van de overheid hun focus naar de hoofdstad. Die voerde vorige week een algemene mondmaskerplicht in op straat en op publieke plekken binnen, maar die maatregelen worden beoordeeld als onvoldoende om het virus adequaat in te dijken.

Celeval, een expertenpanel met daarin virologen, topambtenaren en politie dat de overheid bijstaat voor de coronaregels, toont zich in een advies kritisch voor de Brusselse aanpak. ‘Celeval blijft bezorgd over de epidemiologische situatie in Brussel en beschouwt de veralgemening van de mondmaskerplicht als enige maatregel als onvoldoende’, staat in het verslag van een Celeval-vergadering. Het kritische advies dateert van donderdag 13 augustus, een dag nadat de algemene Brusselse mondmaskerplicht is ingegaan.

Met een mondmaskerplicht alleen komen we er niet in Brussel.
Steven Van Gucht
Viroloog

‘Mondmaskers zijn op zich een nuttige maatregel op sommige drukbevolkte plekken. Ze zijn een must als onderdeel van de corona-aanpak. Ze hebben ook een goede signaalfunctie om mensen bewust te houden dat het coronavirus circuleert. Maar ons gevoel is dat de mondmaskerplicht voor het Brusselse bestuur een soort van fetisj is die geen verdere ingrepen vraagt’, zegt de Belgische anticoronatsaar Steven Van Gucht, die Celeval tijdelijk voorzit. ‘Vergeet ook niet dat het gros van de mensen nog altijd besmet raakt op plekken waar ze geen mondmasker dragen, in gezins-, familie- en vriendenkring. Dus met een mondmaskerplicht alleen komen we er niet.’

Sensibilisering

Van Gucht en de Celeval-experts pleiten voor een intensieve campagne in de Brusselse wijken. Net als in Antwerpen doen de meeste besmettingen in Brussel zich voor in de armere, dichtbevolkte wijken in de Kanaalzone. Het rijkere zuiden van Brussel is veel meer gespaard. ‘We moeten bepaalde gemeenschappen veel beter bereiken, eventueel via populaire rolmodellen. Mensen moeten beter gesensibiliseerd worden over hoe ze besmet kunnen raken of waarom het belangrijk is bij risico op besmetting in quarantaine te gaan’, aldus nog Van Gucht.

Antwerpen bekampte de corona- uitbraak met een mondmaskerplicht, een avondklok en een vroeger sluitingsuur voor de horeca. Maar Van Gucht is geen voorstander om in Brussel cafés te sluiten of de coronaregels zwaar aan te scherpen. ‘Dat soort maatregelen zijn de laatste toevlucht. De strijd tegen corona wordt er een van lange adem. We moeten ook zorgen dat we kunnen volhouden.’

De woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) laat weten dat nog geen nieuwe maatregelen gepland staan. ‘De mondmaskerplicht is pas vijf dagen geleden ingevoerd. Dat is nog niet lang genoeg om de impact op de verspreiding van het virus in te schatten’, luidt het. Brussel wil ook afwachten wat de Nationale Veiligheidsraad donderdag beslist. Dat overleg tussen toppolitici en virologen komt voor het eerst sinds eind juli weer samen over mogelijke aanpassingen op het nationale coronaregime.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud