'Geen nieuwe lockdown omdat sommigen coronamoe zijn'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. ©Photo News

De huidige maatregelen zijn voldoende om het coronavirus in te dijken, maar ze moeten wel gerespecteerd worden. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Het aantal besmettingen met Covid-19 stijgt richting meer dan 1.000 besmettingen per dag. 'Dat is veel. Het virus verspreidt zich opnieuw sneller', zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) woensdag op Radio 1.

De thermometer van het herstel: zo herneemt de Belgische economie

©Mediafin

Zes maanden na het begin van de coronacrisis maakt De Tijd de balans van de Belgische economie op. Wie is opnieuw aan de slag, hebben we ons sociaal leven hernomen en welke sectoren herstellen zich en welke niet?

Ze wijst erop dat we alleen iets aan die curve kunnen doen door ons eigen gedrag. 'De hygiënemaatregelen respecteren, afstand bewaren, een mondmasker dragen. Dat doet al veel.'

De minister is geen voorstander van een strengere aanpak om het aantal besmettingen in te dammen: een nieuwe lockdown, zonder cultureel of sociaal leven. 'Het hele land opnieuw opsluiten' ziet De Block niet zitten.

Het is volgens haar belangrijker de mensen die de maatregelen beu zijn en niet opvolgen te overtuigen van het belang van die regels. 'De maatregelen die er nu zijn, zijn voldoende om het virus in te dijken, maar men moet ze respecteren', luidt het.

Niet voor het eerst wordt gewezen op de verschillende standpunten van wetenschappers en beleidsverantwoordelijken. 'Het is van in het begin mee door virologen bepaald', reageert De Block. 'Als ze nadien van mening veranderen, dan is dat de wetenschappelijke evolutie. Niet alleen bij ons, ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie zie je voortschrijdend inzicht.'

We moeten vermijden dat kinderen elke week een wisser in hun neus krijgen.
Maggie De Block
Minister van Volksgezondheid

Kinderen

De Block merkt nog op dat er in ons land geen hoge drempel bestaat om getest te worden. Wat het testen van kinderen betreft, wijst de minister erop dat de pediaters zelf hebben gevraagd dat bij kinderen jonger dan drie jaar niet te doen. Bij oudere kinderen moet worden gekeken of er een vermoeden bestaat op een besmetting. 'We moeten vermijden dat kinderen elke week een wisser in hun neus krijgen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud