Advertentie

Gezonde Brusselaar kan voorsteken op kwetsbare voor boostershot

Bruvax, het Brusselse inschrijvingsplatform voor een covidvaccinatie. ©Belga

Brusselaars die nog niet in aanmerking komen voor een boosterprik kunnen door een fout in het Brussels inschrijvingssysteem Bruvax toch een afspraak vastleggen. Brussel doorkruist zo de nationale vaccinatiestrategie.

Geen 65-plusser, verzwakte immuniteit of zorgpersoneel maar toch een boosterprik willen? Geen probleem voor het Brusselse inschrijvingsplatform Bruvax. Tal van Brusselaars die nog niet in aanmerking komen voor een derde prik, kunnen toch een tijdslot kiezen in een vaccinatiecentrum in Brussel. Dat meldt de Brusselse krant La Capitale woensdag.

Het systeem maakt geen onderscheid tussen leeftijd, toegediende vaccin en datum van de laatste dosis. Het enige wat een Brusselaar hoeft te doen is een box aanvinken die op erewoord verklaart 'tot de groep mensen te behoren die tot de huidige categorieën/fasen van vaccinatie behoort'.

We verontschuldigen ons en doet er alles aan om een oplossing te vinden.
Fatima Boudjaoui
Woordvoerster GGC

De gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) spreekt van een 'technisch probleem'. 'Bij het uploaden van de doelgroepen in Bruvax die in aanmerking komen voor een herhalingsdosis, werden er meer categorieën van personen geüpload dan voorzien', zegt woordvoerster Fatima Boudjaoui.

'De GGC verontschuldigt zich voor dit ongemak en doet er alles aan om een oplossing te vinden.' Ook benadrukt de administratie dat het euvel op geen enkel moment de gezondheid van de mensen in gevaar bracht.

Maron onder vuur

Voor de Brusselse oppositie is de maat vol. De bevoegde minister Alain Maron (Ecolo) is de kop van Jut. 'Het stopt gewoon niet in deze crisis. We sukkelen van kwakkel naar kwakkel', zegt Gilles Verstraeten, Brussels Parlementslid voor N-VA, aan De Tijd. 'Het Brussels systeem zit vol bugs, waardoor de privacy van mensen te grabbel wordt gegooid en kwetsbaren worden voorgestoken voor de boosterprik.'

Het Brussels systeem zit vol bugs.
Gilles Verstraeten
Brussels Parlementslid N-VA

De MR noemde Maron eerder 'totaal onbekwaam'. Donderdag staat de commissie gezondheid in het Brusselse Parlement gepland, waar wordt uitgekeken naar de komst van Maron. 'Het wordt pittig', zegt de N-VA, die vraagt dat 'meneer Maron eindelijk zijn conclusies trekt'.

De fout is het derde euvel van het Brussels platform, dat 'Bruvaxgate' werd gedoopt. Midden november berichtten De Tijd en Le Soir over een datalek. Werkgevers en verzekeraars konden met één klik zien welke Brusselaar gevaccineerd is. Het systeem werd daarna aangepast. Een ander probleem stelde zich toen bleek dat 'een paar duizend' Vlamingen en Walen zich met een valse postcode inschreven en zo registratiefraude pleegden.

Nationale vaccinatiestrategie

De jongste fout in het systeem doorkruist het nationale vaccinatiebeleid. Het toedienen van de derde prik werd in België mondjesmaat beslist. Voor mensen met een verzwakte immuniteit en 65-plussers viel de beslissing in september. De zorgverstrekkers hoorden eind oktober dat ze recht hadden op een booster. Vanaf half december sluit ook wie gevaccineerd werd met Johnson & Johnson aan. Daarna zou AstraZenaca volgen, al moet dat nog beslist worden.

De filosofie is dat eerst de profielen die er het meeste nood aan hebben aan bod komen. Pas in 2022 komt er een boosterprik voor iedereen. Daarvoor wordt nog een tijdschema opgesteld door de ministers van Volksgezondheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud