Groen, Open VLD en sp.a starten onderhandelingen in Brussel

Elke Van den Brandt wordt zo goed als zeker Brussels minister voor Groen. ©BELGA

Vijf dagen na de verkiezingen hebben Groen, Open VLD en sp.a beslist om aan Nederlandstalige kant gesprekken te starten voor een Brussels regeerakkoord.

Groen was in Brussel als grootste partij aan Nederlandstalige kant aan zet. Met de vier zetels van Groen en de drie van Open VLD en one.brussels (sp.a) hebben de drie partijen een meerderheid van tien op 17 zetels in de Nederlandstalige taalgroep.

Groen won zondag één zetel en kwam op vier zetels. Open VLD verloor twee van de vijf zetels en one.brussels behield de drie zetels die sp.a de voorbije legislatuur had. Mathematisch kwam ook N-VA met drie zetels in beeld, maar de partij lag aan Franstalige kant erg moeilijk en vooral met Groen waren er grote programmaverschillen. CD&V, dat er in het verleden steeds bij was, speelde niet mee omdat de partij met één zetel mathematisch niet nodig was.

Voor de drie partijen moet Brussel een stad zijn waar iedereen zich veilig en snel kan verplaatsen, die de gezondheid van haar burgers centraal stelt en die propere lucht inademt. 'We zorgen dat iedereen zijn talenten kan ontwikkelen en kan zijn wie hij of zij wil zijn. Brussel moet een eerlijke stad zijn waar niemand uit de boot valt.' De drie partijen zetten ook in ondernemerschap, meertaligheid, en diversiteit. 

Groen - Ecolo

De vraag is nu wat er aan Franstalige zijde gebeurt. PS'ers Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort nemen daar het voortouw als grootste partij. Ecolo zou een logische keuze zijn gezien de partij er fors is op vooruit gegaan en ideologisch dicht bij de PS staat. Maar de kans is groot dat de Brusselaars afwachten wat er in Wallonië gebeurt, waar partijgenoten Elio D Rupo en Paul Magnette de coalitiegesprekken voeren. 

Groen en Ecolo hebben op voorhand wel hun lot aan elkaar verbonden. Ze willen dus samen in een regering stappen. De vraag is wat er gebeurt als de PS in Brussel niet met Ecolo gaat. Zal Groen dan toch nog uit de regering stappen? Die vraag wordt voorlopig als 'voorbarig' afgewimpeld.

Open VLD

Wie zal er in de Brusselse regering zetelen? Voor Groen staat het vast: Brussels lijsttrekker en voormalig Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt is het gezicht en dus ook de toekomstige minister in de Brusselse regering. Voor sp.a lijkt het logisch dat Pascal Smet, die nu Brussels minister was, verder doet. Hij zal wel genoegen moeten nemen met een post van staatssecretaris omdat zijn partij nu de kleinste Nederlandstalige partner in de regering is.

De vraag is hoe hard Els Ampe het spel zal spelen. ©BELGA

Bij Open VLD trok Brussels minister Guy Vanhengel de lijst, maar hij heeft al aangegeven dat hij op termijn de fakkel wil doorgeven. De vraag is of dat in het begin van deze regeerperiode al het geval zal zijn. Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) staat dicht bij Vanhengel en duwde de Brusselse lijst. Hij lijkt de verwachte troonopvolger van Vanhengel in Brussel.

Maar dat is buiten partijgenote Els Ampe gerekend. Zij maakte eerder al stampei omdat zij in plaats van Gatz de liberale lijst voor het Vlaams Parlement wou trekken. Uiteindelijk haalde Gatz bakzeil en mocht Ampe de Vlaamse lijst trekken. Ze haalde bij de verkiezingen een erg hoge persoonlijke score - bijna dubbel zoveel als Gatz - en zei eerder deze week al dat ze klaar is het leiderschap over te nemen bij de Brusselse Open VLD. 

De vraag is nu hoe hard Ampe het zal spelen. Officieel voeren Vanhengel en Gatz de Brusselse onderhandelingen. De vraag is of Ampe de kwestie maandag op het partijbestuur brengt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud