Advertentie
Advertentie

Half miljoen Brusselse subsidie voor Samusocial

©Photo News

Een subsidie van 311.780 euro en nog eens 203.251 euro voor Samusocial. Dat is zopas 'en stoemelings' toegevoegd aan de agenda van de Brusselse gemeenteraad, die maandag om 16 uur startte.

Alle camera's zijn vandaag gericht op de Brusselse gemeenteraad, waar akte zal worden genomen van het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS).

Zoals geweten wordt Philippe Close de nieuwe burgemeester, maar hij legt pas in augustus de eed af. De nieuwe OCMW-voorzitster wordt Ahmed El Ktibi (PS), die zelf dan als schepen van Milieu, Groene Ruimten en Internationale Solidariteit zal worden opgevolgd door Khalid Zian (PS).

De grote vraag is of Yvan Mayeur zal opdagen. Na de heisa over Samusocial heeft hij zich niet meer laten zien. In tegenstelling tot Pascale Peraïta neemt hij geen ontslag als gemeenteraadslid, en zou hij dus acte de présence moeten geven op de Brusselse gemeenteraad.

De Brusselse gemeenteraad wordt voorgezeten door Alain Courtois (MR), de eerste schepen die nu alles in goede banen moet leiden. De verwachting is ook dat sp.a'ster Ans Persoons haar ontslag als schepen zal aankondigen, waardoor een deel van haar bevoegdheden bij Els Ampe (Open VLD) zouden komen.

Ans Persoons zette zopas haar afscheidsbrief op Twitter


Extra geld voor Samusocial

Maar terwijl alle ogen gericht zijn op de stoelendans, blijkt er op de agenda 'en stoemelings' voor meer dan een half miljoen euro aan subsidies voor de daklozenorganisatie Samusocial te staan. Die zijn op de valreep toegevoegd, als addendum.

Het gaat om mededelingen, 'dossier van dhr. Burgemeester':

Punt 289: 'Aanhangsel aan de overeenkomst 2016 tussen de Stad en vzw Samusocial betreffende de overdracht van een subsidie van de 311.780 euro toegekend in het kader van het Programma Stedelijk Beleid 2016'.

Punt 292: 'Overeenkomst 2017 tussen de Stad en Samusocial betreffende de overdracht van een subsidie van de 203.251 euro toegekend in het kader van het Programma Stedelijk Beleid 2017'.

Boekhouding

'Dat die subsidies plots zijn toegevoegd aan de agenda is een vreemde timing', luidt het vanop de oppositiebanken. Het zou gaan om subsidies van het Brussels Gewest die via Bravo van de stad Brussel worden toegekend aan de daklozenorganisatie. Brussel stad speelt dus slechts brievenbus voor de subsidies van het Brussels Gewest.

Met die subsidies wil het gewest naar verluidt garanderen dat de daklozenopvang wordt verzekerd, nu heel wat donatoren afhaken als gevolg van de scandalitis. Toch vindt de oppositie het vreemd  dat Pascal Smet (sp.a) als gewestelijk voogdijminister nu met subsidies over de brug komt, want er zijn heel wat vragen gerezen over de boekhouding bij Samusocial. Er zou geld zijn verdwenen.

Het kabinet van Pascal Smet (sp.a) laat weten dat het om Europese subsidies gaat die via het grootstedenfonds naar de gemeente vloeien en niet om geld van de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (GGC). Als het gewest daar een rol in speelt, dan is het niet de bevoegdheid van Pascal Smet, maar van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud