Kan een nieuwe lockdown nog vermeden worden?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). ©BELGA

Nu de coronacijfers de slechte kant uitgaan, wordt luidop opgeroepen tot een nieuwe lockdown. Hoelang kan de regering-De Croo de boot nog afhouden?

'De cijfers zijn dramatisch’, zo verwoordde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het zondag op VTM.

Uit de nieuwe statistieken blijkt dat het coronavirus zich aan een hoog tempo verspreidt in ons land. Woensdag werden voor het eerst meer dan 6.000 besmettingen opgetekend in één dag, een record.

Gemiddeld worden er dagelijks ruim 100 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er tien keer meer dan een maand geleden, toen het aantal ziekenhuisopnames nog zeer beperkt was. In totaal liggen er nu 1.329 mensen in het ziekenhuis, waarvan 243 op intensieve zorgen.

We zitten wel nog een eind verwijderd van het record eind maart, toen er op het hoogtepunt per dag meer dan 600 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis.

Toch wordt openlijk de vraag gesteld of een nieuwe lockdown niet aangewezen is. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro deed in De Zevende Dag alvast een oproep voor strengere maatregelen. En ook virologe Erika Vlieghe maakte duidelijk dat de situatie alarmerend is.

Frank Vandenbroucke gaf toe dat de cijfers slecht zijn, maar blijft de bestaande maatregelen verdedigen (maximaal drie nauwe contacten, maximaal vier mensen uitnodigen thuis en cafés om 23 uur gesloten). Hij voegde er wel aan toe dat provinciegouverneurs en burgemeesters op eigen initiatief strengere maatregelen kunnen aankondigen.

De druk is evenwel groot om strengere nationale maatregelen aan te kondigen. Maar dan kom je al snel uit bij een nieuwe lockdown en dat wil iedereen vermijden. Zo wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) te allen prijze voorkomen dat de scholen opnieuw zouden dicht moeten.

Bovendien is gebleken uit de eerste lockdown dat die zo’n ravage aanricht in de economie dat iedereen een tweede wil vermijden. De economie krimpt dit jaar naar verwachting met 7,2 procent en eind volgend jaar zal de economie nog niet volledig hersteld zijn van die klap. Bedrijven tekenen nu nog altijd een omzetverlies op van gemiddeld 14 procent. En ook volgend jaar verwachten ze nog een krimp van de omzet met 10 procent. Een tweede lockdown zou die cijfers nog doen verslechteren.

Vandenbroucke zei niet te kunnen garanderen dat een tweede lockdown zal kunnen vermeden worden. Om die te vermijden, moet iedereen zich aan de afspraken houden, benadrukte hij. Dat donderdagavond op de Oude Markt in Leuven door studenten gefeest werd, botste bij veel mensen op ongeloof. Dat een kleine groep het ‘verpest’ voor de samenleving zorgt voor heel wat beroering.

In andere Europese landen is het niet anders. Ook daar gaan de cijfers de verkeerde richting uit en ontstaat er opnieuw een debat over een mogelijke lockdown.

Veel zal afhangen van hoe de cijfers de komende dagen evolueren en of de ziekenhuizen de toestroom van nieuwe coronapatiënten kunnen absorberen. Als veertien dagen na de aankondiging van de nieuwe, verstrengde maatregelen in ons land blijkt dat er geen effect is op de cijfers zal de regering gedwongen worden het geweer van schouder te veranderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud