Klein België spat uiteen

Philippe Moureaux (Brusselse PS): "Als Wallonië niet meer van ons wil weten, moeten we daar onze conclusies uittrekken"

Als het land uiteenvalt, is er altijd nog het plan B van de Franstaligen om met Wallonië en Brussel door te gaan als ‘Klein België’. Het blijkt nu dat Wallonië niet staat te springen om solidair te zijn met Brussel. Daarom zegt het Brusselse PS-kopstuk Philippe Moureaux dat Brussel zijn eigen plan B moet uitwerken.

De logica van de Frans taligen leek ijzersterk. Als Vlaanderen onafhankelijk wil worden, gaan ze door met Wallonië en Brussel. De hoofdstad zou de economische motor worden van ‘Klein België’. Daarom ook veroorzaakte de oprichting van de Federatie Wallonië-Brussel zoveel ophef. Het was niet meer dan een nieuwe naam en een nieuw logo voor de Franse Gemeenschap, maar daarachter ging het plan B van de Franstaligen schuil.

Deconstructie

Nu de regering-Di Rupo op de been is gebracht en België even is gered, blijkt dat Klein België niet veel om het lijf heeft. Niet iedereen in Wallonië is gewonnen voor een fusie met Brussel. De Waalse regionalisten, een tendens die altijd sterk is geweest in de PS, zijn eerder voor een defusie.

De Waalse minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) gooide daarom weer de stok in het hoenderhok met zijn pleidooi voor een ‘deconstructie’ van de Federatie Wallonië-Brussel. En opnieuw luidde zijn discours dat Wallonië zelf wil instaan voor onderwijs en cultuur, om de Waalse identiteit beter vorm te kunnen geven. Vanuit Namen luidt de kritiek dat de Franse Gemeenschap, die daar bevoegd voor is, al te veel de Brusselse kaart trekt.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Het dispuut draait om meer dan de gemeenschaps bevoegdheden onderwijs en cultuur. Het gaat om centen. De federatie Wallonië-Brussel dreigt neer te komen op een eenrichtingstransfer van Wallonië naar Brussel, en dat ligt moeilijk in Wallonië.

Dat bleek al tijdens de communautaire onderhandelingen over de financieringswet. Even was er het denkspoor niet alleen de woonplaats maar ook de werkplaats als basis voor de heffing van de personenbelasting te gebruiken, zodat de pendelaars zouden bijdragen tot de financiering van Brussel. Tot duidelijk werd dat dat niet alleen ten koste zou gaan van Vlaanderen, maar ook van Wallonië. Het denkspoor werd stilletjes afgevoerd, waarna de factuur voor de herfinanciering van Brussel werd doorgeschoven naar Vlaanderen, als pasmunt voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Wat tot dusver een onderhuids conflict was ten zuiden van de taalgrens, is inmiddels een open oorlog geworden in de PS. ‘Als Wallonië niet meer van ons wil weten, zullen we daar onze conclusies uit moeten trekken’, liet Philippe Moureaux gisteren op de voorpagina van Le Soir optekenen. Moureaux maakte duidelijk dat Brussel zelf een plan B zal moet uitwerken. Niet dat hij droomt van ‘onafhankelijkheid’ voor Brussel, want dat is geen haalbare kaart. Nee, plan B houdt in dat Brussel toch de kaart van Vlaanderen moet trekken als Wallonië niet mee wil.

De Brusselse minister Brigitte Grouwels (CD&V) koppelde daar een andere politieke bedenking aan vast. ‘Als ze niet opletten, krijgen de Brusselse separatisten wat ze vragen: een Brussel dat het volledig zelf mag rooien, en daarbij zijn hoofdstedelijke rol en dus een zeer groot deel van zijn economische activiteit verliest’, blogde ze. ‘Als we diegenen die Brussel aan zijn lot willen overlaten willen counteren, zullen we uit onze egelstelling moeten komen en werk maken van een nog sterker partnerschap met Vlaanderen en Wallonië.’

Waarmee het meteen duidelijk is dat het zuiden van het land nog geen waterdicht plan B klaar heeft voor het geval Vlaanderen Bart De Wever (N-VA) straks echt incontournable maakt, en geen Belgische regering meer op de been kan worden gebracht, zoals premier Elio Di Rupo (PS) vreest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud