Leopold II-tunnel heropent na asbestverwijdering

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). ©Photo News

De werken aan de Leopold II-tunnel tijdens de volledige zomersluiting zijn volgens schema verlopen. De tunnels is asbestvrij en gaat op zaterdag 1 september opnieuw open.

Belangrijk voor gebruikers van de tunnel: van zondag tot donderdag sluit de tunnel tussen 22 uur en 6 uur. Tijdens die nachtelijke sluitingen worden werken aan het plafond gepland. Beschadigd beton aan het plafond wordt hersteld, er komt een betere brandbescherming en de waterdichtheid wordt aangepakt.

Asbest verwijderd

Tijdens de voorbije zomersluiting is het asbest die in de onderste verflaag aan de muren van de tunnel zat, volledig verwijderd.

In totaal werd het asbest op een lengte van 10 kilometer en een oppervlakte van 18.000 m2 aangepakt.

Over de hele lengte van de tunnel werden ook draagsteunen geplaatst om 600 kilometer aan voedingskabels van de grond naar omhoog te brengen. Nog eens 200 kilometer kabel die niet meer werkte, werd verwijderd. Ten slotte werd er ook nog over een lengte van 150 meter een nieuwe betonnen scheiding geplaatst tussen beide rijrichtingen.

Tijdens de volgende twee zomersluitingen in 2019 en 2020 zal de volledige vervanging van de weg en de voetpaden plaatsvinden. Er komt daarbij een volledig nieuwe asfaltlaag.

Test

Verschillende maatregelen die tijdens de zomersluiting van de tunnel werden ingevoerd, worden in september behouden als test. Het gaat over het rondpunt Sainctelette en het behouden van de busbaan op de Leopold II-laan. De fietsstraten op de Leopold II-laan en de busbaan van de E40 naar Basiliek worden permanent behouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud