Leopold II-tunnel wordt Annie Cordy-tunnel

De Leopold II-tunnel, straks Annie Cordy-tunnel. ©Photo News

Brussel herdoopt de Leopold II-tunnel tot de Annie Cordy -tunnel, genoemd naar een in Franstalig België bekende zangeres en comédienne.

Veel Vlaamse pendelaars zullen zich de komende dagen en weken wellicht afvragen wie Annie Cordy is. Na een wedstrijd over wie de nieuwe naam mag geven aan de Leopold II-tunnel, de verkeersas die de basiliek van Koekelberg verbindt met het Brusselse stadscentrum, kwam ze als grote winnares uit de bus.

Het Brussels Gewest besliste in maart vorig jaar om de Leopold II-tunnel een nieuwe naam te geven. Dat gebeurde voor de dood van George Floyd in de Verenigde Staten de Black Lives Matter-beweging deed heropleven en tot een discussie over koloniaal verleden leidde.

Elf vrouwen

De hoofdreden voor de naamsverandering ligt elders: Brussels minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen) gaf destijds als reden dat amper 6 procent van de straten en pleinen in Brussel een vrouwennaam heeft, wat niet in verhouding staat tot de rol die vrouwen in onze geschiedenis hebben gespeeld.

Annie Cordy haalde het van onder anderen Semira Adamu, Marie Curie en Rosa Parks.

Daarom kwam er een shortlist van elf vrouwennamen, waaruit Brusselaars konden kiezen. Het ging onder meer om de schrijfster Marguerite Yourcenar, de Franse wetenschapster Marie Curie, het Amerikaanse burgerrechtenboegbeeld Rosa Parks, de eerste voorzitster van het Europees Parlement Simone Veil en Semira Adamu, die in 1998 omkwam toen ze door vijf Belgische rijkswachters als asielzoekster werd uitgewezen.

5 miljoen platen

Het werd uiteindelijk Annie Cordy, een Belgische zangeres en actrice die vorig jaar overleed. Ze nam meer dan 600 liedjes op, speelde in musicals en 17 films. Ze verkocht meer dan 5 miljoen platen, maar is vooral in Franstalig België bekend. De tekst op haar Nederlandstalige Wikipedia-pagina telt 2.000 tekens. De Franstalige versie is 22 keer langer.

'Het betekent veel voor me dat de naam Annie Cordy is gekozen', reageerde haar nicht Michèle Lebon-Cooreman. 'Ik zie dit als de keuze van de Brusselaars om de kunstenares en haar werk op te nemen in het geheugen van de stad waar zij geboren is. Dat ontroert me erg.'

Adamu en Curie eindigden als tweede en derde in de ranking.

'Het grote aantal stemmers moedigt ons aan om nog andere initiatieven te nemen om meer zichtbaarheid te geven aan vrouwen in Brussel, maar ook aan hun bijdrage aan de Brusselse, Belgische of internationale cultuur. Dit zijn volgens ons positieve hefbomen om de gelijkheid tussen vrouwen en mannen in de openbare ruimte te bevorderen', zegt Nawal Ben Hamou (PS), Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud