Lockdown treft Vlaamse cafè-wereld harder dan Brusselse

©Photo News

Dat de Brusselse cafés door de coronapandemie een maand dicht zijn, brengt een honderdtal etablissementen in ernstige financiële moeilijkheden. Maar in Vlaanderen wordt de klap groter, leert een simulatie van de bedrijfsdata-expert Graydon.

Na een lange vergadering beslisten de federale regering en de deelstaatregeringen vrijdagavond dat de cafés en restaurants in het hele land een maand dicht moeten. Daarmee volgt het hele land het voorbeeld van de Brusselse cafés, die al eerder deze maand moesten sluiten.

Uit een studie die bedrijfsdata-expert Graydon maakte op vraag van De Tijd, blijkt dat die beslissing de Vlaamse caféwereld zwaarder treft dan de Brusselse. Vier op de tien van alle cafés en bars in het Vlaams gewest waren financieel gezond voor de coronacrisis maar zitten nu in zware problemen.

Een maand de deuren sluiten vergroot die groep naar 45 procent van àlle cafés. Dat blijft zo moest de lockdown worden verlengd. Op dit moment hebben alle cafés en bars in Vlaanderen 88 miljoen euro extra kapitaal nodig om weer gezond te worden. Na drie maanden sluiting zou dat 163 miljoen euro worden, leren de simulaties van Graydon.

Voor restaurants is de simulatie moeilijker te maken. Dat komt omdat ze gedeeltelijk kunnen voortdraaien op afhaalmaaltijden. Dat kost hen omzet en vaak ook winstmarge, maar een precieze raming is lastig.

Brussel

In Brussel is de klap een pak kleiner. Daar waren 15 procent van cafés - een 350 in totaal - voor de pandemie in goede gezondheid maar nu in grote moeilijkheden. De eerder deze maand besliste sluiting deed die groep al aangroeien tot 22 procent en dat cijfer loopt licht op als de lockdown zou blijven. In Brussel is 21 miljoen euro nodig om alle cafès te herfinancieren, een cijfer dat na drie maanden sluiting zou oplopen tot 37 miljoen euro.

Bizar effect

De steunmaatregelen die de overheid nam, hebben op de Brusselse cafés bovendien een bizar effect. Eén op de vijf etabslissementen liepen in maart een groot risico op een faillissement, maar doen het nu beter. Wellicht komt dat omdat ze destijds nauwelijks nog klanten over de vloer kregen, maar nu dankzij de steun meer ademruimte krijgen.

De Graydon-studie leert voorts dat de Brusselse horeca het voorbije halfjaar vrij goed standhield, ook al werd ze overspoeld door de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Brussels Gewest telde bij de uitbraak van het coronavirus in maart 1.800 cafés en bars. Daarvan zijn er 76 gestopt. In de helft van de gevallen gebeurde dat met nog genoeg geld op de rekening om alle facturen te betalen, bij de andere helft eindigde het in een faillissement.

De steunmaatregelen hebben een bizar effect. 350 zaken liepen in maart een groot risico op een faillissement, maar doen het nu beter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud