MIVB krikt aanbod weer op vanaf 4 mei

Ook op het Brusselse openbaar vervoer worden mondmaskers verplicht voor iedereen ouder dan 12. ©Photo News

De MIVB verhoogt de frequentie van haar metro's, trams en bussen vanaf 4 mei, in het kader van de exitstrategie uit de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. Dat maakte de Brusselse openbaarvervoermaatschappij zaterdag bekend.

Omdat de scholen voorlopig nog gesloten blijven, gaat de MIVB vanaf maandag 4 mei in eerste instantie over op de 'witte dienstregeling', die normaal tijdens kleine schoolvakanties geldt. Het gaat om 85 procent van het normale aanbod tijdens de week.

85 procent
capaciteit
De MIVB schakelt over op de dienstregeling die normaal gezien tijdens schoolvakantie van kracht is. Het gaat om 85 procent van het normale aanbod tijdens de week.

'De frequenties nemen toe', zegt de MIVB. 'De metro rijdt tijdens de spits om de 3 minuten, in plaats van 5, op de gemeenschappelijke delen en om de 7,5 minuten, in plaats van 10, op de uiteinden van de lijnen. Tramlijnen 3 en 4 zullen om de 5 minuten rijden tijdens de spits en lijnen 93 en 82 om de 7,5 minuten. Ook het busnet krijgt versterking, afhankelijk van het aantal beschikbare bestuurders.' 

 Ook het aanbod op zaterdag wordt met 20 procent versterkt. Zo wil de MIVB 'kunnen beantwoorden aan de verwachte stijging van de vraag als gevolg van de heropening van de winkels'. De nachtbussen - het zogenaamde Noctis-net - blijven opgeschort.

Mondmaskers

De Nationale Veiligheidsraad besliste vrijdag dat het dragen van mondmaskers in het openbaar vervoer voor iedereen ouder dan 12 jaar verplicht wordt vanaf 4 mei. De MIVB benadrukt dat die maatregel dus ook geldt op haar net. 'Boven op het dragen van een mondmasker, blijven aanbevelingen voor hygiëne gelden: handen wassen of een ontsmettingsgel gebruiken, het gebruik van papieren wegwerpdoekjes en hoesten in de elleboog.'

De verkoop aan boord van de voertuigen blijft overigens opgeschort en de betaling met bankkaart blijft verplicht in de verkooppunten. De MIVB benadrukt dat ze sinds het begin van de coronacrisis extra maatregelen neemt voor de schoonmaak van voertuigen en stations.

Ontlasten

Wie zich te voet of met de fiets kan verplaatsen, vragen we dat te doen, om het openbaar vervoer te ontlasten en het autoverkeer te beperken.
Elke van den Brandt
Brussels minister van Mobiliteit en Openbaar Vervoer (Groen)

Brussels minister van Mobiliteit en Openbaar Vervoer, Elke Van den Brandt (Groen), roept mensen die dat kunnen tot slot op om het openbaar vervoer te vermijden, zodat zij die er het meeste nood aan hebben, er veiliger gebruik van kunnen maken.

'Wie zich te voet of met de fiets kan verplaatsen, vragen we dat te doen, om het openbaar vervoer te ontlasten en het autoverkeer te beperken. Wij werken aan hulp bij de aankoop van een fiets en praten met operatoren van micromobiliteit, zodat iedereen toegang kan krijgen tot een fiets aan een goedkope prijs.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud