N-VA breekt met lokale Brusselse voorzitter

De N-VA eindigt de samenwerking met een plaatselijke afdelingsvoorzitter. - BELGA ©belga

Géza Mezösy, waarnemend voorzitter van de N-VA in Vorst, Sint-Gillis en Ukkel, maakt niet langer deel uit van de partij. Hij kwam in opspraak door zijn veroordeling voor illegale wapenhandel in 1996 en 2001. Dat schrijft Brussel Deze Week.

Het was Koen Hostyn, een econoom die actief is bij de studiedienst van de PVDA, die de zaak aan het licht bracht. Bij zijn research voor het boek 'Het Vlaanderen van De Wever', waarin hij op zoek gaat naar de link tussen de N-VA en Vlaamse ondernemers, stootte hij op de naam van Mezösy als kersvers waarnemend voorzitter van de N-VA in Vorst, Sint-Gillis en Ukkel. 

Mezösy zou volgens Hostyn een 'opmerkelijk verleden' hebben, waarin hij tweemaal veroordeeld werd voor wapenhandel, eenmaal in 1996 en 2001. Mezösy was in 1989 de oprichter van Eastonicom in Grimbergen, een belangrijke uitvalsbasis voor wapenleveringen aan Joegoslavië tussen 1992 en 1994, hoewel daar door een bloedige burgeroorlog een wapenembargo tegen was ingesteld door de VN Veiligheidsraad. Mezösy zou daarbij valse certificaten hebben verstrekt, van Noord-Afrikaanse landen, terwijl de wapens bedoeld waren voor Kroatië en Bosnië. 

Mezösy bevestigde de veroordeling aan het Brusselse medium Brussel Deze Week, maar stelt dat die activiteiten tot het verleden behoren. 'Ik vind het jammer dat mensen via mijn verleden de partij proberen te raken,' aldus Mezösy die naar eigen zeggen spontaan zijn lidkaart heeft teruggestuurd'.

Zowel het nationale N-VA-hoofdkwartier als de Brusselse afdeling reageerden met verstomming. 'Die persoon was actief op een laag niveau, als waarnemend voorzitter van een slapende afdeling. We hadden er zelf weinig contact mee en waren niet op de hoogte,' aldus de partijwoordvoerder. 'Maar dat verleden stemt niet overeen met de waarden en normen van de partij. We zijn het gesprek aangegaan en onze wegen zijn gescheiden.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud