Nieuwe politie-software moet rellen opsporen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigt een lik-op-stuk-beleid aan om de straffeloosheid onder Brusselse jongeren aan te pakken. ©BELGA

De politie krijgt een nieuw computerprogramma om sociale media beter te scannen op misdaad en oproepen tot geweld, zoals bij de rellen in Brussel gebeurde.

In de nasleep van de rellen in Brussel zaterdagnacht en woensdag blijven de veiligheidsdiensten onder vuur liggen. Nadat de politie zware kritiek kreeg omdat ze de amokmakers afgelopen weekend te lang liet betijen, rijzen nu vragen over het internet als blinde vlek van de politie.

Een Brusselse rapper riep afgelopen vrijdag via Facebook op om keet te schoppen in de Anneessenswijk. Hij postte tijdens de rellen filmpjes op sociale media en is deze week ook gearresteerd.

Hij moet zich in januari verantwoorden bij de rechter. Woensdag liep het opnieuw uit de hand met rellende jongeren in het centrum bij een volkstoeloop voor een Frans internetfenomeen. De politie liet zich verrassen, terwijl de jongeman zijn komst via sociale media had aangekondigd en zijn fans tot rust had opgeroepen.

De politie moet veel actiever misdaad en veiligheidsrisico's opsporen via Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram
Michel Goovaerts
Korpschef politiezone Brussel-Elsene

Brussels korpschef Michel Goovaerts erkende tegenover de openbare omroep VRT dat de politie in het digitale tijdperk nog veel te veel een fysieke bezigheid is. Hij vindt dat de politie veel actiever misdaad en veiligheidsrisico's moet opsporen via Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram. De Fransman Mansour Sirat, alias 'Vargasss92', die de volkstoeloop bij de Brusselse Munt veroorzaakte, heeft honderdduizenden volgers op Snapchat en Instagram.

Flashmob

De politie holt continu achter de feiten aan omdat ze geen oog heeft voor het groeiende virtuele deel van de wereld. Er moeten dringend digitale wijkagenten komen, stellen Elke Wambacq en Nancy De Vogelaere in een opiniestuk voor De Tijd.

'Wat als de politie het bericht van Vargasss92 had gezien en met hem zou gechat hebben over zijn flashmob en hoe dit op een veilige manier te organiseren? Ook al wijkt dit af van de standaardprocedure dat evenementen op voorhand een briefing moeten krijgen', klinkt het.

De twee consultants zetelen in het disruptief comité van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Daarin adviseren ze de minister om de politie de 21ste eeuw binnen te brengen. 'Wij zijn volop bezig met de transformatie van de politiediensten', klinkt het bij de woordvoerder van de minister.

Internetpatrouille

Binnen de federale politie is vorig jaar een internetpatrouille opgericht. Een 23-koppige eenheid binnen de politie scant het internet. 'Maar dat is een immense opdracht. Ik steek mijn hand niet in het vuur dat alle boodschappen op sociale media op elk moment van de dag onderschept kunnen worden. We moeten realistisch blijven', verklaarde Jambon in de Kamer.

Het kan niet de bedoeling zijn dat elke organisator van een feestje meteen een agent aan de deur krijgt, omdat er signalen zijn dat er veel volk op afkomt.
Olivier Van Raemdonck
Woordvoerder vicepremier Jan Jambon

Bovendien kan het volgens de regering niet zo zijn dat elke burger op elk moment zomaar bespied kan worden. 'Het kan niet de bedoeling zijn dat elke organisator van een feestje meteen een agent aan de deur krijgt, omdat er signalen zijn dat er veel volk op afkomt.'

Daarnaast zijn er volgens het kabinet-Jambon ook op lokaal niveau heel wat initiatieven om online te patrouilleren. 'Het gebeurt zowel preventief - om net zoals de wijkagent de vinger aan de pols te houden - en repressief. Dat laatste gebeurt om daders na feiten op te speuren, zoals bij de relschoppers in Brussel', aldus de woordvoerder van Jambon.

'Het klopt niet dat de politie niets wist van de komst van de Franse sociale mediaster. Er zijn wel degelijk signalen en boodschappen opgepikt dat er iets te gebeuren stond.' 

Het klopt niet dat de politie niets wist van de komst van de Franse sociale mediaster.
Olivier Van Raemdonck
Woordvoerder vicepremier Jan Jambon

Binnenkort krijgen politie, defensie en Staatsveiligheid de beschikking over nieuwe software om het internet sneller en efficiënter te scannen. 'De zoektocht naar terroristen en andere criminelen verloopt nu nog grotendeels manueel. Het is de bedoeling om dat te automatiseren, via de combinatie van zoektermen en videobeelden', luidt het bij Jambon.

Er is een aanbesteding uitgeschreven en het is de bedoeling om snel een leverancier aan te duiden voor het computerprogramma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud