Ninove opnieuw naar de stembus

Guy D'haeseleer (Forza Ninove) beloofde op de vooravond van de verkiezingen iedereen te trakteren die kon bewijzen op hem gestemd te hebben. (Foto: Belga) ©BELGA

De gemeenteraadsverkiezingen in Ninove zijn ongeldig. Dat bevestigt de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van de provincie Oost-Vlaanderen. Als de raad van State de uitspraak bevestigt, komt er een nieuwe stembusgang.

Na de verkiezingen diende Rudy Corijn (N-VA) drie klachten in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen tegen het verloop van de stembusgang in Ninove. De Kiescommissie oordeelde maandag dat de uitslag ongeldig is en dat de verkiezingen moeten worden overgedaan.

De Kiescommissie viel enkel over de klacht naar aanleiding van een Facebookbericht van Guy D'haeseleer, lijsttrekker bij Forza Ninove. Op de avond voor de verkiezingen beloofde D'haeseleer iedereen te trakteren die met een foto van zijn stembiljet kon aantonen op hem gestemd te hebben.

Open VLD, de partij van burgemeester Michel Casteur, liet al weten dat ze beroep aantekent tegen de beslissing bij de Raad van State. De Raad moet nu op basis van het advies van de Kiescommissie en de bezwaren van de liberalen uitmaken of de verkiezingen in Ninove overgedaan moeten worden. Zolang er geen uitspraak is, blijft het oude college op post.

Op 14 oktober werd Forza Ninove, de lijst van Vlaams belanger Guy D'haeseleer, de grootste partij met 26,5 procent van de stemmen. D'haeseleer kreeg met 4.981 het hoogste aantal voorkeurstemmen. Forza Ninove kon geen coalitiepartners vinden en twee weken geleden sloten Open VLD, CD&V en het kartel sp.a/Groen een bestuursakkoord. Daardoor belandden N-VA en Forza Ninove in de oppositie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud