Nog geen algemene mondmaskerplicht in Brussel

Shoppers in Brussel ©EPA

Als het aantal besmettingen de drempel van 50 per 100.000 inwoners overschrijdt, voert het Brussels Gewest een algemene mondmaskerplicht in voor de hele regio. Nu zit dat aandeel nog op 38 per 100.000 inwoners.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) zaten donderdag samen met de 19 Brusselse burgemeesters. In 17 gemeenten is de alarmdrempel overschreden, blijkt uit gegevens van Sciensano. Daar zijn dus meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners.

De mondmaskerplicht geldt op het publieke domein en op privéplaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn. Zodra de drempel overschreden is, gaat de plicht automatisch in. Gemeenten kunnen daarnaast zelf maatregelen nemen. In de voetgangerszone van Brussel centrum is er al een mondmaskerplicht.

Streng optreden

De regering dringt er bij de gemeenten op aan streng op te treden als de regels worden overtreden. Ook de communicatie zal gerichter verlopen om specifieke doelgroepen beter te bereiken.

Bijkomende strenge maatregelen zoals in Antwerpen zijn er voorlopig niet. Vervoort benadrukte dat de Nationale Veiligheidsraad onlangs al heel wat verstrengingen heeft doorgevoerd, zoals de sociale bubbel van vijf.

Hoewel het aantal besmettingen de afgelopen tien dagen exponentieel gestegen is, lijkt de dagelijkse groei intussen weer af te nemen. Dat kan erop wijzen dat de tweede golf vertraagt.

Ook wat aantal ziekenhuisopnames betreft, gaat het veel langzamer dan in maart. Dat de besmettingen maar voor 30 à 40 procent toe te wijzen zijn aan clusters baart wel zorgen. Dat betekent dat de epidemie al onder de hele bevolking verspreid is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud