Nog meer verdachte facturen bij Brusselse vzw Gial

Opnieuw worden vragen gesteld bij het bestuur van Brussel. ©BELGA

Bij Gial, een vzw van de stad Brussel, gaat de storm niet liggen. Nu duiken er voor 2,2 miljoen euro verdachte facturen op, schrijft de Brusselse nieuwssite Bruzz op basis van een audit.

Gial werd in 1993 opgericht om de informatica van Brussel te beheren.

Bij de vzw werkten eind 2016 118 mensen. Dat de vzw überhaupt bestaat is niet onbesproken, omdat ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelijkaardige informaticadiensten ter beschikking stelt van de 19 Brusselse gemeenten. Gial haalt  een omzet van 128 miljoen euro.

Snoepreisjes

Om de schandalen rond Gial te begrijpen, moeten we enkele jaren terug, toen Yves Vander Auwera directeur was bij de vzw. Hij kwam in opspraak voor reizen naar Frankrijk en de VS. Zelf spreekt hij van studiereizen, maar een werknemer beschuldigde hem van snoepreisjes.

Het ontslag - dat door Vander Auwera aangevochten wordt - leidde tot een audit bij Gial.

De audit bracht aan het licht dat Gial-directeur Michel Leroy 18 jaar lang aan een tarief van 1.000 euro per dag bijverdiende als consultant voor Gial. Hij deed dat via zijn managementvennootschap 'Altera Via', gevestigd in de Rue de la Blanchisserie in het Waalse Éghezée, waar de resultatenrekening jaarlijks een brutowinstmarge van circa 55.000 euro vermeldt.

Bovendien werd de wet op de overheidsopdrachten bij de toewijzing van dat consultancycontract niet gerespecteerd en is het contract voor onbepaalde duur is afgesloten. Mary-Odile Lognard, sinds augustus 2017 directrice van Gial, reageerde daarop dat je 'gedurende een of twee weken kunt samenwerken met een consultant aan die prijs, maar niet 18 jaar lang'.

'Gangbare prijzen'

De Brusselse PS-schepen Karine Lalieux, die als laatste haar handtekening zette onder het contract, spreekt van 'gangbare prijzen op een concurrentiële markt'. Samen met haar opvolger als voogdijschepen van Gial, Mohamed Ouriaghli (PS), zegt ze te betreuren dat de audit politiek wordt gebruikt.

Vander Auwera zegt dat de echte reden voor zijn ontslag niet de snoepreizen zijn, maar het feit dat hij vragen stelde over het consultancycontract van Leroy.

87 procent
uitgaven
In de periode 2015-2016 was slechts 87 procent van de uitgaven een uitgave die wettelijk toegestaan is en aanwijsbaar efficiënt. Dat betekent dat 13 procent van de uitgaven, of 2,2 miljoen euro, verdachte facturen vormen.

Volgens Bruzz toont de audit aan dat er nog meer problematische dingen gebeurden. In de periode 2015-2016 was slechts 87 procent van de uitgaven een uitgave die wettelijk toegestaan is en aanwijsbaar efficiënt. Dat betekent dat 13 procent van de uitgaven, of 2,2 miljoen euro, verdachte facturen vormen.

Woordvoerder Mayeur

Maandag bleek dat de woordvoerder van Gial, een voormalige journalist van Le Soir, een jaar niet voor de vzw werkte. Hij werd gedetacheerd naar het kabinet van toenmalig burgemeester Yvan Mayeur (PS), die na de aanslagen van 22 maart 2016 extra mankracht nodig had voor de communicatie van de stad. Ouriaghli bevestigde dat.

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat de fiscus nu een onderzoek voeren naar Gial, onder meer naar de schijnzelfstandigheid van Leroy.

In de Brusselse gemeenteraad vragen Groen en Ecolo een globale audi'. De Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) roept het Brusselse stadsbestuur (MR-PS-Open VLD) op gebruik te maken van het informaticacentrum van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. N-VA vraagt het ontslag van Lalieux.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content