Nu ook tumult over vergoedingen Brussels Expo

Brussels Expo beheert onder meer de paleizen op de Heizel. ©Belgaimage

Oppositiepartijen spreken over vergoedingen die 'buiten proportie zijn' bij een vzw van de stad Brussel.

Het blijft onthullingen regenen over hoge vergoedingen bij Brusselse vzw’s. Nu blijken de leden van de raad van bestuur van Brussels Expo, de vzw waarmee onder meer de paleizen op de Heizel worden bestuurd en die gelinkt is aan de stad Brussel, meer dan 700.000 euro per jaar te verdienen.

De raad van bestuur van Brussels Expo bestaat uit vijf leden: Brussels burgemeester Philippe Close (PS), Denis Delforge, de topman van de vzw, PS’er Henri Dineur, directeur Emin Luka en financieel directeur Jean-Marie Bailly. Tussen juli 2016 en juni 2017 verdienden Dineur en Bailly samen 338.000 euro, Delforge kreeg als topman 190.000 euro en Luka 170.000 euro, zo meldt de RTBF.

Dat Close geen vergoeding krijgt, komt doordat hij met andere vergoedingen aan zijn vergoedingsplafond zit.

'Buitensporig', vindt oppositie

Lange tijd bleven de bij Brussels Expo uitbetaalde vergoedingen een goed bewaard geheim. Doordat de stad Brussel na het schandaal van zelfbediening bij armoedevereniging Samusocial zichzelf meer transparantie oplegt, worden de vergoedingen publiek gemaakt.

Voor de Brusselse oppositie zijn de bedragen een zoveelste bewijs dat alle cijfers op tafel moeten komen. Zowel Ecolo als DéFI vragen een volledig overzicht van alle vergoedingen die bij aan de stad gelinkte organisaties worden uitbetaald. Volgens Ecolo zijn de vergoedingen bij Brussels Expo buiten proportie. ‘Dit is meer dan 7.000 euro netto per maand’, zegt gemeenteraadslid Zoubida Jellab.

Schandaal bij Gial

Toch zijn de onthullingen bij Brussels Expo niet van dezelfde orde als bijvoorbeeld het schandaal bij Gial, de vzw die de informatica van de stad Brussel beheert. Bij die vzw factureerden een voormalige topman en een directeur jarenlang minstens 1.000 euro per dag als zelfstandige zonder dat er ooit een openbare aanbesteding is uitgeschreven. Dat kan wijzen op schijnzelfstandigheid en de federale overheid heeft een onderzoek opgestart.

Soortgelijke onregelmatigheden zouden ook hebben plaatsgevonden bij NEO, het enorme project om de Brusselse Heizel te herontwikkelen, en Brifin, de organisatie die de schulden van de Brusselse gemeenten financiert. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content