Ochtendspits botst op Brusselse voetgangerszone

Bestuurders deden er makkelijk anderhalf uur over om van aan het einde van de E40 (nabij shoppingcenter Basilix) tot op de kleine ring te geraken. ©BELGAIMAGE

Wat een feest is voor de Brusselaars, was maandagochtend een hel voor de pendelaars. Het is afwachten hoe snel het autoverkeer zich zal aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zondag was het feest in het centrum van Brussel. De voetgangerszone in het centrum wordt dubbel zo groot, waardoor de buurt rond het Beursplein volledig vrij is voor voetgangers en fietsers. De Brusselaars vierden de ‘herovering’ van hun binnenstad met muziek, kinderanimatie en andere festiviteiten.

Voor de pendelaar is het allesbehalve feest. Het autoverkeer verliep maandagochtend op verschillende invalswegen in Brussel en op de kleine Ring bijzonder moeizaam. De aanpassingen zijn al lange tijd gecommuniceerd. Niettemin verwachtte de Brusselse schepen voor Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) een verkeerschaos tijdens de eerste dagen. ‘Mensen hebben moeite om hun gewoontes aan te passen’, zei ze een paar weken geleden.

Klik op de kaart om deze te vergroten. ©Mediafin

Eind augustus volgt een eerste evaluatie van de autovrije zone. Op basis van die evaluatie verfijnt de stad het circulatieplan in de loop van 2016. De definitieve heraanleg van straten en pleinen gebeurt pas daarna.

Pascal Smet (sp.a), de Brusselse minister voor Mobiliteit, wil overigens nog een stap verder gaan. Op langere termijn wil hij de autovrije zone doortrekken van de Keizerslaan tot aan het kanaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud