Ongeregeldheden bij actie gele hesjes in Brussel

©Photo News

Ook in Brussel wordt vandaag betoogd door gele hesjes. De politie controleert vooral op de grote Brusselse treinstations en in de Europese wijk en arresteerde enkele honderden mensen.

’We controleren iedereen die naar Brussel komt om deel te nemen aan de actie van de 'gele hesjes'’, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. ‘Wie verdachte of gevaarlijke voorwerpen bij heeft, wordt administratief aangehouden. Voorlopig gaat het om een vijftigtal personen.’ De Brusselse politie is zaterdag zowel in uniform als in burger in groten getale aanwezig op het terrein en houdt de situatie ook via de sociale media nauw in de gaten.

Rondom de Wetstraat en de Belliardstraat kwamen zo'n 1.000 gele hesjes samen en kwam het regelmatig tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie, die regelmatig het waterkanon en traangas inzette. 

©Photo News

Als gevolg van het protest van de 'gele hesjes' is zaterdag de metrohalte Park afgesloten. De metro's stoppen niet in die halte, maar rijden voor de rest wel normaal. Dat meldt de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. Ook is er hinder op een tiental buslijnen en is de Reyers-Centrumtunnel naar de Europese wijk afgesloten. De politie vraagt de omgeving te vermijden omdat een groot aantal straten zijn afgesloten.

Een deel van de betogers trok via de kleine ring en de Albert II-laan naar Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, achtervolgd door de politie. Rond 17.00 uur leek de rust grotendeels weergekeerd al zwierven kleine groepjes nog rond in de omgeving van de Wetstraat en pakte de politie her en der nog mensen op.

Franse grens

Ook op de E17 in West-Vlaamse Rekkem vlakbij de Franse grens voeren de gele hesjes zaterdag actie. De actievoerders hebben in beide richtingen de weg gebarricadeerd. Auto's in de richting van Frankrijk kunnen mondjesmaat passeren, vrachtwagens worden niet doorgelaten. Er werden enkele vuurtjes gemaakt, en personenwagens worden slechts druppelsgewijs doorgelaten. Vrachtverkeer wordt tegengehouden.

Eerder deze ochtend werd al een blokkade opgeworpen op de E40 tussen Adinkerke en Ghyvelde, daar kan het verkeer in de richting Frankrijk ondertussen over één rijstrook. Net als vorige week zaterdag voeren de gele hesjes zaterdag actie. Oorspronkelijk waren de acties gericht tegen de dure brandstofprijzen, maar ondertussen gaat het om een algemeen ongenoegen over de stijgende levensduurte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud