Onkelinx probeert ruziënde Brusselse PS-clans te verzoenen

Ahmed Laaouej en Laurette Onkelinx in de Kamer. ©Photo News

Laurette Onkelinx roept de Brusselse afdeling van de Parti Socialiste op 'de vrede van de moedigen' te sluiten.

Het rommelt in de PS. Nadat de partijleiding door de schandalen rond Nethys met de machtige Luikse federatie had gebotst, is nu de al even cruciale Brusselse federatie verzeild in een bittere strijd.

Het zit zo diep dat Laurette Onkelinx, de voormalige voorzitster van de Brusselse PS, vandaag een verzoeningsvergadering belegt. Dat meldt onze zusterkrant L'Echo. De onvrede hangt samen met de verkiezing van een nieuwe Brusselse kopman. Op het PS-congres afgelopen weekend is niet alleen een nieuwe partijvoorzitter verkozen - Paul Magnette -, maar ook de voorzitter van de Brusselse federatie. 

Ahmed Laaouej

Dat is Ahmed Laaouej geworden, fractieleider in de Kamer en burgemeester van Koekelberg. Hij won met 52,5 procent van de stemmen van Rachid Madrane, de voorzitter van het Brussels Parlement.

©BELGA

Laaouej haalde het met 59 stemmen verschil, ondanks de publieke steun van Brussels minister-president Rudi Vervoort, de Brusselse burgemeester Philip Close, minister van Onderwijs Caroline Désir, voormalig minister Fadila Laanan en de fractieleider in het Brussels Parlement Ridouane Chahid.

Tegen die achtergrond leest de overwinning van Laaouej als een nederlaag, vinden medestanders van Madrane. Zij werpen het beeld op van de PS-baronnen tegenover de PS-militanten. In de omgekeerde richting valt het verwijt dat Madrane evengoed een PS-baron is, dan nog met de steun van Catherine Moureaux, de burgemeester van Molenbeek en dochter van de voormalige sterke man van de PS in Brussel, Philippe Moureaux.

Catherine Moureaux ©doc (site internet http://www.catherinemoureaux.be)

Daarom heeft Onkelinx vorige week naar beide partijen een brief gestuurd met de vraag 'de vrede van de moedigen' te sluiten. Als blijk van verzoening zou Laaouej Catherine Moureaux als Brussels vicevoorzitter moeten aanduiden. De clan rond Laaouej wil dat niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud