'Onze inspanning maakt 190 miljoen vrij voor federaal'

Het openbaar vervoer behoudt voldoende middelen om de modernisering van het metroaanbod door te voeren. (foto belga) ©BELGA

De inspanningen die Wallonië en de Franse gemeenschap leveren, maken het mogelijk 190 miljoen euro vrij te maken voor de federale begroting. Die boodschap brachten minister-president Rudy Demotte en minister van Begroting André Antoine vrijdag. Ook Brussel heeft een begrotingsakkoord rond.

Op een persconferentie gaven Demotte en Antoine toelichting bij het akkoord dat beide regeringen afgelopen nacht bereikten over de begroting. Het monitoringcomité schoof een inspanning van 528 miljoen euro voor 2013 voor beide entiteiten naar voren om het begrotingstraject te respecteren en in 2015 met een budget in evenwicht aan te knopen.

'Het financieringssaldo (begrotingstekort) zal volgend jaar 338,2 miljoen euro bedragen, ofwel 189 miljoen euro beter dan gevraagd', benadrukte minister Antoine. De federale regering kan haar eigen cijfers herbekijken dankzij die inspanning. 'Als men een cijfer van 350 miljoen euro aanhaalt als bijdrage van de deelentiteiten aan het federale budget, dan heeft het zuiden met bijna 190 miljoen euro zijn deel gedaan', luidt het.

De regeringen van Wallonië en de Franse gemeenschap bereikten vrijdagochtend, na een marathonvergadering van ruim twintig uur, een akkoord over hun begroting voor 2013. Volgens de eerste cijfers blijft die op koers dankzij zo'n 550 miljoen euro aan besparingen en zo'n 50 miljoen euro nieuwe inkomsten. Volgens Antoine is daarbij heel wat geslalomd om de burgers te sparen.

Concreet zet de bevriezing van dotaties zich voort, wordt slechts één op drie vertrekkende ambtenaren vervangen en rekent men op extra inkomsten uit gokautomaten (10 miljoen), de verkoop van analoge uitzendfrequenties (10 miljoen) en de verhoging van de prijs voor kraanwater (17 miljoen).

Voor 2013 zij de regeringen uitgegaan van een economische groei van 0,7 procent. Wel legden ze een provisie van 26 miljoen aan voor als die groei nog zou vertragen. 

Brussel

Ook de Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over een ontwerpbegroting voor het jaar 2013. Daarin wordt een begrotingstekort van 131 miljoen euro vooropgesteld, waar het deficit van het Brussels gewest twee jaar geleden nog 300 miljoen euro bedroeg. De bedoeling is tegen 2015 een begroting in evenwicht af te leveren.

De terugdringing van het tekort laat evenwel weinig ruimte voor nieuwe investeringen, benadrukte Brusselse minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) na afloop van het overleg.

Toch zullen ook zonder opvallende nieuwe initiatieven de totale uitgaven iets boven 3 miljard euro uitkomen. Zo moet het gewest onder meer rekening houden met de kosten van de indexering van de ambtenarenlonen. Ook moesten sommige inkomsten, zoals die uit de registratierechten en verkeersbelasting, licht naar beneden herzien worden.

De regering trok wel 364 miljoen euro uit voor openbaar vervoer, om de MIVB de mogelijkheid te bieden de modernisering van het metronet door te voeren, via de aankoop van nieuwe metrostellen en de geleidelijke automatisering van lijn 1. 

Voorts maakte de regering-Picqué duidelijk dat de tewerkstelling van jongeren als een prioriteit beschouwd wordt. Daarom wordt 900.000 euro extra toegewezen aan arbeidsbemiddelaar Actiris, zodat er meer personeel kan worden aangeworven om jonge werklozen te begeleiden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud