Oprichter FDF overleden

André Lagasse, een van de stichters van het FDF, waarvan hij bijna drie jaar voorzitter was, is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden.

Lagasse werd geboren op 21 maart 1923 in Elsene. Hij studeerde rechten aan de UCL en de universiteit van Nancy. Ondertussen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, nam hij als lid van het Geheim Leger deel aan het gewapend verzet.

Lagasse begon zijn politieke carrière bij het Rénovation wallonne. In 1964 richtte hij samen met dertien anderen het FDF op. Meerderen onder hen kwamen uit de verschillende Waalse bewegingen die toen actief waren.

In 1965 werd hij verkozen tot senator. Bij aankomst in het parlement diende hij meteen een wetsvoorstel in over de status van Brussel in het kader van een Europese roeping. Tot 1985 werd hij herverkozen als Brussels senator, daarna (van 1987 tot 1991) als volksvertegenwoordiger voor Waals-Brabant.

André Lagasse was ook gemeenteraadslid van Brussel Stad en tijdens de verkiezingen van de Brusselse Agglomeratie op 21 november 1971 trekt hij de lijst van de 'Agglomération de Bruxelles', die 49,2% stemmen haalt en daarmee ook een absolute meerderheid van de zetels. Zo wordt hij voorzitter van de Raad en het College van de Agglomeratie (Conseil et du Collège d'Agglomération) tot de instelling in 1989 verdween.

Hij was FDF-voorzitter van mei 1972 tot januari 1975.

Naast zijn politieke carrière, was Lagasse ook professor aan de UCL. Van 1971 tot 1973 was hij er decaan van de rechtenfaculteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud