Peeters en Di Rupo sluiten rangen

Premier Elio Di Rupo (links) en minister-president Kris Peeters beloofden na afloop van hun overleg dat ze de rangen sluiten over Ford-Genk. Foto Belga

De Vlaamse en federale regering zullen 'schouder aan schouder' vechten om de werknemers van Ford-Genk een toekomst te beloven.

Dat beloofden premier Elio Di Rupo (PS) en minister-president Kris Peeters (CD&V) plechtig na een ontmoeting in de Errera-ambtswoning van Peeters. Heel veel concreets heeft de vergadering verder niet opgeleverd. De federale regering bevestigde dat ze zal deelnemen aan een door de Vlaamse collega's op poten gezetten taskforce.

Di Rupo en Peeters ontvangen vrijdagmiddag de vakbonden van Ford-Genk en de toeleveranciers. En een interfederale werkgroep gaat bekijken welke steun er bij Europa kan losgepeuterd worden. De werkgroep moet vooral onderzoeken of Limburg in aanmerking komt als transitieregio en of Ford Genk kan profiteren van 'Cars2020'. Dat actieplan, 'voor een duurzame en competitieve automobielindustrie in Europa', wordt volgende maand voorgesteld door de Europese Commissie.

Zwartepiet

Maar het was Di Rupo en Peeters vooral te doen om de indruk weg te nemen dat ze tot weinig meer in staat waren dan het elkaar toespelen van de zwartepiet. Peeters hield de afgelopen dagen niet op om te hameren op de eis dat het federale niveau eindelijk iets moet doen aan de hoge loon- en energiekosten. De federale ministers sloegen terug door te suggereren dat Peeters al langer afwist van de sluting van Ford-Genk.

Ook strategisch leken de twee regeringen niet op dezelfde lijn te zitten. Terwijl Peeters de Ford-werknemers 'geen valse hoop' wou geven, wees de federale CD&V-vice-premier Steven Vanackere er op dat de sluiting nog niet definitief is, zolang het door de wet-Renault verplichte overleg over mogelijke alternatieven loopt.

Gisteren wou Peeters zijn kritiek niet meer openlijk herhalen. 'Ik ben tevreden over de huidige aanpak met de federale regering. Dit is zo ernstig dat we schouder aan schouder moeten werken.' Hji voegde er wel aan toe begrepen te hebben dat de federale regering van de begrotingsopmaak gebruik wil maken om ook iets aan het loonkostenprobleem te doen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud