Burgemeester Elsene na massafeest: 'Vanaf nu strengere maatregelen'

©Photo News

Zondagnacht heeft de politie het Heilig-Kruisplein in Elsene ontruimd omdat er te veel volk aanwezig was. Daarbij werd ook het waterkanon ingezet. 'Dit toont aan dat een avondklok, regels en sancties nodig zijn', reageert de burgemeester van de Brusselse gemeente.

Heel wat jongeren waren zaterdagavond naar de Flageybuurt in Elsene afgezakt voor de heropening van de terrassen. Er was ook opgeroepen op sociale media om er het einde van de avondklok te vieren. Bij het ingaan van het samenscholingsverbod om middernacht, toen de horecaterrassen al meer dan twee uur gesloten waren, stonden er nog steeds enkele duizenden feestvierders op en rond het Heilig Kruisplein. Rond half twee 's nachts waren op het plein, dat grenst aan het Flageyplein, nog een 500-tal feestvierders aanwezig. Ze droegen nauwelijks mondmaskers en ook van veilig afstand houden was geen sprake.

Er werd met projectielen naar de politie gegooid, het waterkanon werd ingezet.

De politie liet aanvankelijk begaan en sensibiliseerde vooral, maar rond half twee vond ze het welletjes geweest en werden de jongeren uit elkaar gedreven. Dat verliep niet zonder slag of stoot. Een persoon die de wapenstok van een van de politieagenten probeerde af te pakken, werd bespoten met traangas. Er werd met projectielen naar de politie gegooid, het waterkanon werd ingezet. Twee mensen raakten gewond, er werden ook drie mensen aangehouden. Eén deelnemer liep een hersenschudding op nadat hij door een projectiel werd geraakt. Ook werd de ruit van een politievoertuig ingeslagen. De politieagent in het voertuig liep verwondingen op aan het gezicht door glasscherven.

Kinderen

De burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, waarschuwt dat feesten in de gemeente niet langer zullen worden getolereerd. Zaterdagavond liep een feest op het Heilig-Kruisplein compleet uit de hand. De burgemeester, die zaterdag van in de late namiddag tot het einde van het politie-optreden ter plaatse was, probeerde deelnemers op te roepen de coronamaatregelen te respecteren en een einde te maken aan de samenscholing.

Van nu af aan zullen we strengere maatregelen moeten nemen.
Christos Doulkeridis
Burgemeester Elsene

'Het was de eerste avond na het einde van de avondklok en we hadden wel verwacht dat er een oproep zou komen voor een bijeenkomst. Het is ook een wijk waar ingrepen niet voor de hand liggen, omdat ze zeer dichtbevolkt is. Ik begon met mensen te praten aan het begin van de avond. Om half 1 heb ik via luidsprekers de mensen verzocht het gebied te verlaten uit respect voor de buren. Op een gegeven moment bleek de enige optie om de politie het plein te laten ontruimen.'

©Photo News

De burgemeester probeerde de dialoog aan te gaan, om niet repressief te moeten optreden zoals bij de feestende jongeren op de La Boum-feestjes in het Ter Kamerenbos. Maar Doulkeridis verhardde de toon zondag. 'Ik kan niet aanvaarden dat de stad zomaar beschouwd wordt als een feestplek, zeker niet als andere inwoners er last van hebben. Van nu af aan zullen we strengere maatregelen moeten nemen. De feestvierders vragen ons hen niet als kinderen te behandelen, maar nemen geen enkele verantwoordelijkheid', besluit Doulkeridis. 'Dit toont net aan dat een avondklok, regels en sancties nodig zijn. Het is een echte schande.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud