Protestmars voor overleden Brusselaar ontaardt in geweld

De oproerpolitie moest het waterkanon inzetten. ©BELGA

Bij een betoging van een 400-tal mensen in Brussel voor een jongeman die afgelopen weekend overleed nadat de politie hem gearresteerd had, kwam het tot straatgeweld.

De honderden manifestanten waren woensdag aanvankelijk vreedzaam opgetrokken naar het politiecommissariaat van de zone Brussel Noord. Omstreeks 16 uur sloeg de sfeer plots om. Er werd met stenen en voetzoekers naar de politie gegooid en de demonstranten schreeuwden 'politie, moordenaar'. In het tumult sneuvelde een raam van een politieauto. Hier en daar zijn brandjes gesticht.

Meerdere relschoppers zijn opgerukt tot op het Liedtsplein in Schaarbeek, waar ze de ramen van het politiekantoor vernielden. De oproerpolitie is massaal aanwezig in de buurt van het Noordstation en het waterkanon is ingezet. De initiatiefnemer, de jongerenorganisatie Association des Jeunes Guinéens de Belgique (AJGB), deed er tevergeefs alles aan de gemoederen te bedaren.

In elkaar gezakt

De betogers vroegen opheldering over de dood van de 23-jarige Brusselaar Ibrahima Barrie, die zaterdag is opgepakt in de buurt van het Noordstation en overleed terwijl hij in politiehanden was. Volgens de politie hield hij zich samen met een groepje jongeren niet aan de coronamaatregelen en werd hij opgepakt toen hij aan een controle probeerde te ontsnappen. De jongeman werd vervolgens overgebracht naar het commissariaat in de Brabantstraat, waar hij in elkaar gezakt zou zijn.

Familie, vrienden en sympathisanten vinden dat de 23-jarige Ibrahima Barrie in verdachte omstandigheden overleed en eisen opheldering.

De politie zou een ziekenwagen opgeroepen hebben die de jongeman overbracht naar het ziekenhuis. Daar zou de twintiger om 20.22 uur overleden zijn.

Familie, vrienden en sympathisanten vinden dat de jongeman in verdachte omstandigheden overleed en eisen opheldering.

Onderzoek

Het onderzoek naar het overlijden van Barrie is in handen van de Dienst Enquêtes van de politiewaakhond Comité P, maar intussen heeft ook het Vast Comité P een onderzoek geopend, meer bepaald naar de communicatie over het overlijden aan de familie van het slachtoffer. Die werd pas uren na de feiten op de hoogte gebracht en zou tegenstrijdige verklaringen te horen hebben gekregen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud