Advertentie

PS-burgemeester voert vierdagenwerkweek in

Burgemeester Emir Kir voert in Sint-Joost-ten-Node de vierdagenwerkweek in voor gemeentepersoneel. ©Dieter Telemans

Burgemeester Emir Kir laat de 55-plussers in zijn Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node vanaf volgende week vier vijfde werken met behoud van loon.

Het gemeentepersoneel van Sint-Joost ouder dan 55 jaar zal vanaf 1 januari vier vijfde kunnen gaan werken zonder dat ze loon moeten inleveren. Met die maatregel voert de socialist Emir Kir een van de hoofdpunten uit van het partijprogramma van de Parti Socialiste: arbeidsduurvermindering zonder loonverlies.

Wie voor de gemeente werkt en ouder is dan 55 jaar kan zelf kiezen of hij in de kortere werkweek stapt. Dat kan in een klassieke vierdagenweek of in vijf verkorte werkdagen, schrijft De Standaard. Van de 600 gemeentelijke werknemers komt zo’n 20 procent in aanmerking voor de arbeidsduurvermindering.

Kostenplaatje

De idee is dat een kortere werkweek het werk ‘werkbaarder’ moet maken, maar Kir wil ook ‘de beschikbare arbeid in Sint-Joost over meer mensen verdelen’. Om de personeelsbezetting op peil te houden, plant de gemeente een twintigtal extra aanwervingen.

Daardoor is aan het PS-plan voor arbeidsduurvermindering een stevig kostenplaatje verbonden. Om de lonen te blijven doorbetalen en extra mensen in dienst te nemen is 900.000 euro extra ingeschreven in de gemeentelijke begroting. 

De vierdagenwerkweek, een speerpunt van PS-voorzitter Elio Di Rupo, leidt tot felle tegenkanting omdat het onbetaalbaar zou zijn. Premier Charles Michel (MR) haalde vorig weekend nog zwaar uit naar het idee:

‘Een vierdagenwerkweek? Ondernemingen zullen naar het buitenland trekken en er zullen ontslagen vallen. En wie betaalt de rekening? De belastingbetaler’, zei hij in een interview in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud