Advertentie

Raad van State buigt zich over kilometerheffing

©Tim Dirven

Brussel schakelt de Raad van State in om te verduidelijken of de invoering van SmartMove, haar slimme kilometerheffing, Vlamingen en Walen zou discrimineren.

Kan Brussel eenzijdig haar stadstol invoeren of heeft ze daarvoor een akkoord met de andere deelstaten nodig? Het is de vraag waarover de Raad van State zich mag buigen. Brussel, Wallonië en Vlaanderen zoeken in overlegcomités al sinds december overeenstemming over de slimme kilometerheffing, maar slagen daar niet in. Een advies van de Raad moet voor Brussel de juridische bezwaren uitklaren die Vlaanderen en Wallonië aan de onderhandelingstafel opwerpen.

Brussel besloot in december 2020 SmartMove in januari 2022 in te voeren. Dat stuitte op kritiek uit de andere gewesten. Vlaamse en Waalse pendelaars zouden dubbel belast worden. Bij het binnenrijden van Brussel zouden ze een kilometerheffing moeten betalen, terwijl ze in tegenstelling tot de Brusselaars geen vrijstelling op de verkeersbelastingen krijgen.

Dat zou aanleiding kunnen geven tot bezwaren over discriminatie. Het oordeel van de Raad moet uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is. Het moet ook verduidelijken of Brussel de bevoegdheidsverdeling met een eenzijdige invoering zou overschrijden. 'Als de Raad zegt dat dat niet het geval is en Vlaanderen en Wallonië geven geen fiat voor SmartMove, dan zetten we door met onze plannen om het in 2022 in te voeren', zegt Pieterjan Desmet, de woordvoerder van Elke Van den Brandt (Groen), Brussels minister van Mobiliteit. 'Al geniet het onze voorkeur er in overleg uit te komen.'

In Brusselse regeringskringen wordt intussen betwijfeld of de oorspronkelijke deadline van januari 2022 nog haalbaar is. 'Als de Raad van State haar oordeel klaar heeft, is het al zomer', klinkt het. Lukt 2022 niet, dan is het voor sommigen zelfs een optie de invoering over de verkiezingen te tillen. PS-voorzitter Paul Magnette liet verstaan dat de stadstol er niet voor 2024 komt, al is zijn minister-president Rudi Vervoort (PS) een andere mening toegedaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud