Scherpe reacties op Brusselse massabijeenkomsten

In Elsene kwamen zaterdagnacht honderden feestvierders samen. @VTM Nieuws.

Onder meer viroloog Marc Van Ranst, minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en microbioloog Emmanuel André reageren ontstemd op samenscholingen van feestvierders in Elsene en Anderlecht.

In Brussel werden in de nacht van zaterdag op zondag op verschillende plaatsen spontaan feestjes gebouwd op openbare pleinen. Daarbij kwamen telkens honderden personen bijeen, zonder de afstandsmaatregelen in acht te nemen.

De politie moest tussenbeide komen in Anderlecht, waar zaterdagnacht zo'n 500 mensen samenkwamen voor een groot vuur en muziek. Zo'n samenscholing is nog steeds verboden. De politie moest ingrijpen en evacueerde het plein. Een gelijkaardig tafereel speelde zich af aan het Flageyplein in Elsene. Ook daar waren honderden mensen samengestroomd voor een geïmproviseerd concert. Er werd gedanst en feestgevierd, zonder afstand te houden of een mondmasker te dragen.

'Hebben ze niets onthouden?'

In beide gevallen kon de politie zonder incidenten ingrijpen. Viroloog Marc Van Ranst was in VTM Nieuws scherp voor de feestvierders. 'Hebben ze van de voorbije maanden niets onthouden?', zei hij. 'We hebben nog altijd meer gevallen per dag dan bijvoorbeeld Peking, waar men zich ernstige zorgen maakt en nieuwe maatregelen neemt.'

Van Ranst toonde zich ook kritisch voor de politie, die volgens hem meer had kunnen doen om de samenscholingen te voorkomen. Aan Flagey hadden zich de voorbije week al gelijkaardige taferelen afgespeeld.

'Absolute burgerzin'

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) riep op tot 'absolute burgerzin' en zei dat 'dergelijke bijeenkomsten de zware inspanningen van de bevolking in gevaar brengen'.

Microbioloog Emmanuel André wees op de lokale coronabrandhaarden in Duitsland - zoals in een vleesverwerkingsbedrijf en asielcentra - als 'een eerste alarmsignaal dat alle Europese landen eraan moet herinneren dat de epidemie van elke gelegenheid gebruikmaakt om opnieuw aan kracht te winnen'. 

Voortaan proces-verbaal

De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene liet zondagavond, bij monde van korpschef Michel Goovaerts, weten de komende dagen meer mensen in te zetten om de afstandsregels te doen naleven. Volgens woordvoerster Ilse Van de Keere zal tegen al wie zondigt tegen de coronaregels een proces-verbaal worden opgesteld. 'Zoals de burgemeester van Elsene verklaarde, zal geen enkele samenscholing nog worden toegestaan.'

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud