Stefaan De Clerck (Proximus): ‘Een goeie CEO kost meer dan een slechte'

Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur van Proximus. ©Photo News

Proximus stelt donderdag een headhunter aan om op zoek te gaan naar een opvolger voor CEO Dominique Leroy. Voorzitter Stefaan De Clerck blijft voorstander van een langetermijnbonus. ‘Een goede CEO kost meer dan een slechte.’

De Clerck werd deze ochtend samen met minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) in de Kamercommissie Bedrijfsleven gehoord over de toestand bij Proximus, waar CEO Dominique Leroy vertrekt om aan de slag te gaan bij de Nederlandse sectorgenoot KPN. Leroy gaat in Nederland veel meer verdienen, wat het debat over het door de overheid opgelegde loonplafond weer doet oplaaien.

Langetermijnbonus

Opvallend: De Clerck ontkende dat hij het loonplafond van 650.000 euro (500.000 euro vast loon en 150.000 euro kortetermijnbonus) in vraag heeft gesteld. ‘Referentie blijft referentie. Maar de optie om de CEO een langetermijnbonus te kunnen toekennen, maakte al deel uit van het contract dat indertijd met bevoegd minister Labille (PS) werd gesloten.’ Uiteindelijk werd die optie niet gelicht, tot ontevredenheid van Leroy.

Philippe De Backer (Open VLD) ©BELGA

‘Alle leden van het directiecomité van Proximus hebben zo’n bonus. Bij beursgenoteerde bedrijven is dat een gebruikelijke manier om managers lang aan zich te binden. Ik stel het loonplafond niet ter discussie, maar het ontbreken van die bonus kan een handicap zijn om concurrentieel te zijn. We moeten vaststellen dat in het buitenland CEO’s van telecombedrijven veel meer verdienen. Gaan we binnen het bestaande pakket niemand vinden? Dat zeg ik helemaal niet. Maar we willen de beste. En een goede CEO kost nu eenmaal meer dan een slechte.’

Headhunter

De Clerck gaf nog aan dat de raad van bestuur donderdag bijeenkomt om een headhunter aan te stellen voor een open procedure. Hij drukte de hoop uit om in oktober al een eerste selectie te kunnen maken. Zowel De Clerck als minister De Backer liet verstaan dat het niet uitmaakt of de nieuwe CEO Nederlandstalig of Franstalig is. Volgens De Backer komt er het best een internationale zoektocht. Volgens De Clerck staat Proximus zowel open voor een Belg als voor een buitenlander.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud