Vanhengel: 'Afschaffing woonbonus zal prijzen niet doen dalen'

Oud-minister Guy Vanhengel. ©BELGA

‘De afschaffing van de woonbonus zal de vastgoedprijzen niet doen dalen’. Dat zegt gewezen minister Guy Vanhengel (Open VLD). ‘De Vlaamse regering zou beter nog eens goed nadenken over haar hervorming.’

Uit statistieken van Statbel blijkt dat de woningprijzen in het Brussels Gewest de voorbije twee jaar aan hetzelfde tempo zijn gestegen als in Vlaanderen. Nochtans schafte toenmalig Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) de woonbonus in 2017 af, in ruil voor een vrijstelling tot 175.000 euro op de registratierechten die een gezin op de aankoop van een eerste woning betaalt.

De nieuwe Vlaamse regering-Jambon doet nu hetzelfde, met als argument dat de woonbonus de woningprijzen sneller heeft doen stijgen in Vlaanderen. Alleen kiest Vlaanderen er voor om het tarief van de registratierechten te doen dalen van 7 naar 6%, met een beperkte vrijstelling voor goedkopere woningen. De aankondiging leidt ertoe dat de telefoons bij de notarissen sinds kort roodgloeiend staan. Voor een gemiddelde woning kan het totale verlies op lange termijn fors oplopen, al geldt dat natuurlijk alleen voor nieuwe contracten.

'Dat de prijzen in Brussel niet gedaald zijn, verwondert me niet. Dat was ook het uitgangspunt niet.'
Guy Vanhengel
oud-minister

‘Mij verwondert het niet dat de prijzen in Brussel niet gedaald zijn. Dat was ook het uitgangspunt niet. Wat hebben wij wel gedaan: de subsidie voor het hebben van een woning is vervangen door het verwerven van een woning. In Brussel zijn veel huurders. Als zij nooit een woning kunnen kopen, kunnen ze ook nooit profiteren van de woonbonus’, zegt Vanhengel.

Begroting

Vanhengel raadt de Vlaamse regering, waar ook zijn partij in zit, aan om de hervorming nog eens goed te bestuderen. ‘Ook in Vlaanderen zullen de woningprijzen niet dalen. De marktevolutie kennende zullen die blijven stijgen. Ik zou Vlaanderen dus aanraden om de budgettaire ruimte die ontstaat door het uitdoven van de woonbonus -en die dus elk jaar groter zal worden- te gebruiken om op het duurder worden van de woningen in te spelen. Bijvoorbeeld door de vrijstelling op de registratierechten aan te passen. Alleen is het mijn indruk dat de Vlaamse regering de opbrengst van het uitdoven van de woonbonus al heeft aangewend om haar begroting dicht te rijden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud