Advertentie

Vergelijk broeihaard Sint-Jans-Molenbeek met uw eigen gemeente

Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) met enkele van haar inwoners. De Molenbeekse bevolking is uitgesproken jong, arm en multicultureeel. ©BELGA

Sint-Jans-Molenbeek heeft al langer een slechte reputatie. Maar na de aanslagen in Parijs lijkt het plots het terreurcentrum van Europa. Hoe erg is het gesteld met Molenbeek? De cijfers op een rijtje.

Sint-Jans-Molenbeek ligt in het westen van Brussel en wordt begrensd door de Brusselse gemeenten Anderlecht, Brussel-Stad, Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem en het Vlaamse Dilbeek. De gemeente telde op 1 januari 2015 95.576 inwoners en is daarmee de vierde grootste van de 19 Brusselse gemeenten naar inwonertal.

Molenbeek is een uitgesproken verstedelijkte gemeente en is, ook naar Brusselse maatstaven, dichtbevolkt.

Beweeg met de muis over de grafiek om gemeenten te identificeren of gebruik het zoekveld rechtsboven om uw eigen gemeente op te zoeken.

Lage inkomens

Wellicht de meest bekende statistiek over Molenbeek zijn de armoedecijfers. Met een gemiddeld jaarinkomen van nog geen 10.000 euro per inwoner moet het als armste gemeente van België enkel Sint-Joost-ten-Node laten voorgaan. Ter vergelijking: het gemiddelde inkomen per inwoner voor België bedraagt 16.651 euro, in de rijkste gemeente van het land (Sint-Martens-Latem) bedraagt het gemiddelde inkomen zelfs 25.375 euro.

Een factor die mee het lage inkomen per inwoner in Molenbeek verklaart, is de jonge leeftijd van de bevolking. Een Molenbekenaar is gemiddeld 34 jaar en 10 maanden oud, een pak jonger dan het gemiddelde voor België (40 jaar en 10 maanden) en voor het Brussels Gewest (37,5 jaar). Enkel Schaarbeek een Sint-Joost-ten-Node hebben een jongere bevolking.

Maar een wellicht belangrijkere verklaring voor de lage inkomens is de torenhoge werkloosheid. Van de Molenbeekse beroepsbevolking is bijna 1 op de 4 werkloos. Enkel Sint-Joost-ten-Node kent een hoger aandeel werklozen onder zijn bevolking.

De Molenbekenaars zijn ook opvallend laagopgeleid. Van de bevolking tussen 20 en 64 jaar oud behaalde net 1 op de 5 een diploma hoger onderwijs. De Belgische gemeenten die slechter scoren zijn bijna uitsluitend dunbevolkte plattelandsgemeenten. Opvallend is dat de gemeente met het hoogste percentage hoger opgeleiden eveneens een Brusselse gemeente is: in Sint-Pieter-Woluwe heeft meer dan de helft van de bevolking een diploma hoger onderwijs.

Multicultureel

Molenbeek staat ook bekend om zijn multiculturele bevolking. De gemeente is een migratiebestemming bij uitstek. Dat blijkt ook uit de cijfers. 43 procent van de Molenbeekse bevolking werd niet in ons land geboren.

In vergelijking met andere Brusselse gemeenten zijn de Molenbeekse immigranten vooral niet-EU migranten: 1 op de 3 Molenbekenaars werd buiten de Europese Unie geboren. Ook hier weer moet Molenbeek enkel Sint-Joost-ten-Node laten voorgaan: daar zijn 4 op de 10 inwoners geboren buiten de EU.

Deze cijfers vertalen zich ook in de nationaliteit van de inwoners van Molenbeek. 28 procent heeft niet de Belgische nationaliteit.

En van deze niet-Belgen heeft bijna 16 procent een nationaliteit van buiten de EU.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud