Versmalling E40 in Brussel zet kwaad bloed

©Photo News

Vanaf maandag wordt het autoverkeer op de E40 bij het binnenrijden van Brussel definitief met één rijstrook versmald. Dat meldt de RTBF en bevestigt het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts is ontzet.

De versmalling was eerder aangekondigd en komt er nu de werf aan de Reyerstunnel richting Montgomery afgewerkt is. Momenteel worden de laatste signalisaties en wegmarkeringen aangebracht, zodat vanaf maandag de pendelaars vanuit Leuven op de E40 over een rijstrook minder het Brussels gewest zullen moeten binnenrijden.

Ontzet

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert ontzet op de beslissing van zijn Brusselse collega Pascal Smet (sp.a) om de E40 bij het binnenrijden in Brussel vanaf maandag te versmallen. Volgens Weyts was 'bij herhaling overeengekomen' eerst een proefproject te starten. 'Wat een vorm van samenwerking is dit in godsnaam?' ' 'Als het de bedoeling van Brussel is om de files aan Vlaanderen cadeau te doen, dan bedanken we feestelijk', aldus nog Weyts. 

Testfase gevraagd 

Mobiliteitsorganisatie Touring dringt aan op een testfase voor de versmalling van de E40 bij het binnenrijden van Brussel, die er vanaf maandag komt. 'Het lijkt erop dat Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) voor de verkiezingen nog vanalles aan het doordrukken is. En het gevaar is dat dit ondoordacht gebeurt', zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe. 

De mobiliteitsclub VAB daarentegen zegt dat als de versmalling van de E40 bij het binnenrijden van Brussel goed aangepakt wordt, dat een verbetering zijn. Dat zegt Maarten Matienko, woordvoerder van de VAB. Matienko benadrukt dat er dan wel een totaalplan moet zijn. 'De vrijgekomen ruimte moet naar openbaar vervoer en fietsinfrastructuur gaan. En er moeten overstappunten zijn. In dat geval kan de mobiliteitscapaciteit zelfs toenemen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect