Advertentie

Vlaamse tripartite in Brussel

©BELGA

Aan Nederlandstalige zijde krijgt Brussel een tripartite tussen Open VLD, CD&V en sp.a. De drie starten volgende week met inhoudelijke gesprekken. Vrijdag volgt een gezamenlijke persconferentie van de zes Brusselse partijen. Dat bevestigt Guy Vanhengel (Open VLD).

In Brussel kwam aan Nederlandstalige zijde uittredend Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) als grote winnaar uit de verkiezingen. Hij had de keuze tussen CD&V en sp.a of sp.a en Groen. De N-VA leek op voorhand uitgesloten omdat noch Vanhengel noch de Franstaligen in Brussel hoog oplopen met de N-VA. 

Groen hoopte als tweede winnaar van de verkiezingen opnieuw van de partij te zijn en stak de hand uit naar Brussels sp.a-boegbeeld Pascal Smet voor een 'progressief front'. Maar Smet nam die uitgestoken hand niet aan en ging zonder Groen in op de uitnodiging van Vanhengel. 

Open VLD, CD&V en sp.a zullen de komende weken de inhoudelijke gesprekken starten, in de eerste plaats over het regeerakkoord voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie, die bevoegd is voor de Vlaamse gemeenschapsbevoegdheden in Brussel. De Nederlandstalige partijen mogen in Brussel drie excellenties leveren. Dat zou voor Open VLD Guy Vanhengel zijn, voor sp.a Pascal Smet en voor CD&V Brigitte Grouwels of Bianca Debaets. Grouwels lijkt op het eerste zicht een meer logische keuze gezien haar ervaring en haar Vlaams, centrum-rechts profiel. Maar het is aan CD&V-voorzitter Wouter Beke om te kiezen wie hij in Brussel naar voren schuift. 

Vanhengel heeft daarbij geen enkele belofte gekregen van CD&V over de Vlaamse en federale regeringsvorming. Open VLD lijkt die Brusselse hefboom dus kwijt te zijn. Nochtans had Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten aan Vanhengel gevraagd om de andere regeringsvormingen af te wachten. 

Groen is alvast not amused. 'De traditionele partijen lachen met de Brusselse kiezer', hekelt Groen-voorzitter Wouter Van Besien. 'Sp.a en Open Vld kiezen niet op basis van inhoud, maar spelen liever politieke stratego.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud